Exposlanec Rath se vrhl na gastronomii. V Hostivici postavil restauraci

14. červenec 2014

Ještě loni v létě seděl bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath ve vazební cele. Na dvorek dva krát dva metry čtvereční mohl jen jednou za den, jídlo dostával přes okýnko ve dveřích. Teď už je z vězení půl roku venku a zřejmě si chce zlepšit chuť. V centru Hostivice vybudoval restauraci a teď hledá nájemce.

„Já to teda taky sleduju, co tam bude, nevím. Pan doktor to obchází okolo,“ říká nám před budoucí restaurací asi osmdesátiletá důchodkyně Alena. V centru Hostivice nelze žlutou budovu s velkými okny přehlédnout.

Dovnitř se zatím dostat nedá, ale při pohledu přes okno je jasné, že David Rath vsadil na jednoduchost a zároveň eleganci. Cihlové obložení, krb a dřevěné podlahy. „Myslím, že by to mohla být pěkná hospoda. Peníze na to určitě má,“ míní další kolemjdoucí.

Polorozpadlý domek bývalý středočeský hejtman zrekonstruoval se svou přítelkyní Renatou Horkou.

„Je to prostor, který je určen k pronájmu na restauraci. Teď je k dispozici pro někoho, kdo tomu rozumí a kdo by měl zájem tady takovou restauraci provozovat,“ říká Rath.

Rath chce zůstat jen jako investor možná i proto, že mu hrozí až dvanáct let za mřížemi. Rozsudek by soud mohl vynést letos na podzim.

Budoucí nájemce jeho restaurace zřejmě nebude mít o první návštěvníky nouzi. „Pokud to tam bude fajn a budu se tam cítit příjemně, tak je mi jedno, kdo to provozuje. Jestli je to on nebo kdokoliv jiný. S ostatními restauracemi to tady není nic moc,“ uvádí dlouholetá obyvatelka Hostivice Andrea.

Ne u všech spoluobčanů má ale Rath úspěch. Jedna z oslovených dívek říká, že se do jeho podniku podívat nepůjde. „Ne, protože tady už jednu pizzerii máme.“

Další z místních žen na otázku, jestli si myslí, že majitel restaurace bude úspěšný, odpovídá: „Já myslím, že když člověk není čistý, tak nemůže být úspěšný v ničem.“

autoři: mch , vik
Spustit audio