FARIZEJSKÝ

30. říjen 2002

Zase jednou jsme před volbami a k předvolebnímu boji patří, že jedni politici mluví o politicích jiných, a to ne pochvalně. Někdy jde o urážky takříkajíc na plná ústa, někdy jsou to urážky tak diplomaticky podané, že leckdo ani nemusí pochopit, že o urážku vůbec jde. Teď nedávno jsem slyšel jednoho politika říkat o jiném, že se zachoval farizejsky. Urážky a nadávky tohoto typu splní hned tři účely najednou. Každý ví, že protivník provedl něco špatného, skoro nikdo neví, co vlastně, protože jen málokdo zná přesný význam toho slova a politik, který tu nadávku pronesl, je zjevně vzdělaný, protože on asi ví, co to slovo znamená, když ho používá.

Tak si popovídejme o biblickém slově farizejský. Jak je naším zvykem, podíváme se nejprve na význam slov farizejský, farizej a farizejsky do Slovníku spisovného jazyka českého. Jako druhý význam je ve slovníku uveden ten, který měl na mysli zmíněný politik. Farizej je hanlivě pokrytec, licoměrník. Přičemž licoměrník je podle stejného slovníku pokrytec a pokrytec je "člověk, který předstírá něco, več nevěří, zpravidla, aby se dělal lepším nebo něco získával". Farizejský politik je politik licoměrný a pokrytecký, a když se někdo chová farizejsky, chová se pokrytecky čili licoměrně. Jak jste si možná všimli, citoval jsem ze Slovníku spisovného jazyka českého až druhý zde uvedený význam slova farizej. Je to význam přenesený z významu základního, který je cituji: "Příslušník starožidovské náboženské strany." Což je až příliš stručné vysvětlení. Za širším vysvětlením musíme do nějaké encyklopedie, kde se dozvíme, například toto: "Farizejové představují jednu z náboženských stran starověkého židovstva, která se pravděpodobně vyvinula ze skupiny sofrim, znalců a učitelů Zákona, tedy Tóry." Špatnou pověst farizejů, které dospěla až tak daleko, že jejich jménem dnes nadáváme pokrytcům, zavinila Bible, přesněji Nový zákon. Podle něj se farizejům jako obhájcům starozákonných mravů velmi nelíbil Ježišův příchod, a tak ho pomlouvali, kde mohli. A Ježíš zase farizejům vytýkal nedostatek lásky a milosrdenství, pokrytecky zakrývaný prázdnou obřadností a okázalostí. Jeden takový prudký Ježíšův výpad proti farizejům je zaznamenán v Matoušově evangeliu: "Běda vám zákoníci a farizejové, pokrytci. Podobáte se obíleným hrobům, které zvenčí vypadají pěkně, ale uvnitř jsou plné lidských kostí a všelijaké nečistoty."

Slovo

Dotazy, připomínky a náměty mi můžete psát na novou e-mailovou adresu mnovotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.