Festival romského divadla Roma Heroes proběhne online

29. říjen 2020

V neděli 1. listopadu začíná v Praze mezinárodní festival romského divadla Roma Heroes. Online přehlídku divadelních představení doplní diskuze s herci a tvůrci.

Festival pořádá sdružení ARA ART. Všechna divadelní představení je možné zhlédnout na speciálním Youtube kanálu od 1. do 2. listopadu 2020 od 17 hodin. Diskuze proběhnou přes aplikaci Zoom.

“Romské divadlo má více než stoletou historii. Přesto, že po celé Evropě existuje celá řada aktivních romských divadel, je jejich aktivita neviditelná a zůstává v izolaci mimo hlavní kulturní a vzdělávací proud,” říká výkonný ředitel sdružení ARA ART David Tišer. Během tohoto projektu, který podpořil Visegradský fond, každý partner představí své divadelní představení nebo výstavu v Praze, v Prešově a v Budapešti.

Kdo vystoupí:

  • Herec František Balog - v rámci představení “Rom z peřinky aneb ENTER THE MAJORITY” odvypráví svůj unikátní životní příběh od vyrůstání v dětském domově po dnešní působení ve Státním divadle v Košicích.
  • Státní vědecká knihovna v Prešově představí svou činnost v rámci moderované debaty se slovenskými umělci. Knihovna má jednu z nejbohatších sbírek zaměřenou na romskou kulturu, a mimo jiné zdramatizovala a uvedla některá romská literární díla.
  • Independent Theatre Hungary - ve své prezentaci představí krátká videa různých evropských romských divadelních her, výstavu o současných romských umělcích a představí také první mezinárodní romskou dramatickou sbírku - Roma Heroes.
  • Herečka Emília Lovas v představení Chameleon girl.

Odkazy na jednotlivé části programu naleznete v událostech na facebookových stránkách ARA ARTu.

Festival je podpořen Visegrádským fondem v rámci projektu Utajené hodnoty největší menšiny ve Visegrádském regionu. Projekt vznikl na základě spolupráce tří organizací - ARA ART (CZ), Státní vědecká knihovna v Prešově (SK) a Independent Theater (HU).

autor: AraArt
Spustit audio