Filip Cíl: Nářečí jižní Moravy zní, jako když potíráme chleba máslem

15. leden 2020

Herec Filip Cíl je známý z mnoha filmů, pohádek i divadelních rolí, ale původně začínal folklórem. Moderuje také Studio Kamarád, kde se Tomášem Kůgelem věnují i lidovým písním a nářečí, v současné době chodskému. Právě nářečí a lidové písně jsou totiž Filipovým velkým koníčkem.

Maminka herce Filipa Cíla je tanečnice a choreografka, která působila v Armádním souboru písní a tanců, později v Československém státním souboru písní a tanců. Zde se seznámila i s Filipovým tatínkem, který je jazzovým pianistou a v souboru působil jako korepetitor. K folklóru tak měl Filip od dětství blízko a už od čtyř let vystupoval v souboru Rosénka. Záliba z dětství se mu v dospělosti stala koníčkem: „Folklórní tance a písně stále ovládám a sbírám je. Jezdím se učit lidové písně za staršími lidmi na Moravu nebo na Slovensko. Vytvářím si soukromý archiv, něco si zapisuji i do not. Sušilovu sbírku doma samozřejmě mám, tohle bude jednou Cílova sbírka,“ říká se smíchem Filip Cíl.

Znalec nářečí

Kromě lidových písní se Filip Cíl věnuje také nářečí, v současné době s Tomášem Kůgelem zejména chodskému, ale zajímají ho všechna. Například plzeňské nářečí je podle něj mírnější než chodské. „I v různých vesnicích nacházím plno nuancí v nářečí a v písničkách, nebo se zaměňují slova v textech. A třeba takové Brno je v tomto ohledu stát sám pro sebe. Ostravské nářečí zase vůbec nechápu, čárky nad slovy říkají úplně opačně. Jsou ale i regiony, kde nářečí nenajdete. V Hradci Králové se například hovoří velmi decentně, ale kousek dál v Podkrkonoší už je to úplně jiné. A moc rád mám nářečí jižní Moravy, kde se mluví spisovně, zní to, jako když potíráme chleba máslem. Zatím vše sbírám jenom pro sebe, ale moc by mě bavilo udělat sborníček z cest a ke každému regionu dát mé poznatky,“ přibližuje Filip Cíl svého koníčka.

Šťastný smolař a Zdivočelá země

Filip Cíl zavzpomínal na některé své populární role: „Za pohádkou Šťastný smolař si stojím a spolupráci s Jiřím Strachem a Ivanem Trojanem musím pochválit, byla skvělá. Moc zajímavé bylo i moje první velké natáčení v seriálu jako je Zdivočelá země. Tehdy jsem si musel například od Martina Dejdara nebo Jiřího Lábuse zjišťovat historické konotace. Bylo to tenkrát padesát šest skvělých herců a já,“ směje se Filip.

Jaké další představení zkouší Filip Cíl s režisérem Miroslavem Hanušem a na jaké natáčení se moc těší? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.