Filip Málek: Hypertenze ohrožuje život člověka! Začněte s léčbou včas

9. květen 2013

S kardiologem a vedoucím lékařem Ambulance srdečního selhání a hypertenze Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Filipem Málkem, Ph.D., MBA jsme mluvili o léčbě hypertenze.

Povídali jsme si o příčinách vzniku vysokého krevního tlaku. Hovořili jsme o jeho vlivu na organismus člověka. Věnovali jsme se různým způsobům léčby hypertenze.

Hypertenze (vysoký krevní tlak) patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Ve vyspělých zemích postihuje až 35 procent dospělých. V Česku jím trpí zhruba dva miliony lidí. Neléčená nebo špatně léčená hypertenze je významným rizikovým faktorem.

Hypertenze je nebezpečná pro srdce a cévy

Vysoký krevní tlak hraje negativní roli v onemocnění srdce a cév, která jsou hlavní příčinou úmrtnosti na celém světě. V ČR zemřelo v roce 2010 v důsledku chorob cév a srdce téměř 54 tisíc lidí, což představuje 50,2 procent všech úmrtí.

Infarkt (ilustrační foto)

Přes veškerou snahu se daří lékařům snížit vysoký krevní tlak pomocí léků jen asi u 50 procent léčených pacientů. Znamená to tedy, že existuje početná skupina lidí, u nichž se nedá léčit hypertenze do té míry, jak by bylo žádoucí.

Moderní léčba spočívá v ledvinné denervaci

Odborníci proto stále hledají nové možnosti a postupy pro úspěšnou léčbu vysokého krevního tlaku. Zcela novou metodou je renální (ledvinná) denervace. Spočívá v působení energie na nervová vlákna spirálovitě obtočená kolem ledvinné tepny, která přispívají k rozvoji a udržení hypertenze.

Vyšetření srdce (ilustrační foto)

Působením aplikované energie se tato vlákna zničí. U většiny pacientů se tak i při omezení počtu léků dosáhne snížení tlaku na přijatelnou hodnotu. Kardiologové Nemocnice Na Homolce provádějí tuto metodu v jejích různých podobách od počátku roku 2009.

U pacientů, kteří podstoupili zákrok, byl zjištěn výrazný pokles abnormálně zvýšeného krevního tlaku už po měsíci. Další pokles se prokázal po třech měsících.

Prevence vysokého krevního tlaku spočívá ve zdravém životním stylu

Muži po čtyřicítce a ženy po padesátce by si čas od času měli nechat u lékaře krevní tlak změřit. Jako prevenci vysokého krevního tlaku kardiologové doporučují střídmou stravu.

Srdce (ilustrační foto)

Lidé by si měli dávat pozor na obsah soli v potravě a na alkohol. Základem je také udržování zdravé váhy, dostatek pohybu (aktivní pohyb snižuje krevní tlak o 5 až 10 mm sloupce rtuti), dostatečná relaxace (stres krevní tlak zvyšuje). Zvlášť pečlivě by svůj tlak měli sledovat lidé s rodinnou zátěží touto chorobou.

Zdroj informací: Nemocnice Na Homolce

Reprízováno 28. srpna 2013.

Spustit audio