Filip po druhé

2. červen 2005

Včera jsem tu načal výpravu za zákulisím slovního spojení mít filipa ve významu být důvtipný, chytrý, inteligentní. Probral jsem nejznámější vysvětlení toho, jak úsloví vzniklo. Podle něj jde o příhodu z biblických Skutků apoštolských, v níž Filip Evangelista jednomu mouřenínovi vysvětlil pasáž z proroka Izaiáše tak skvěle, že tento královský komorník nejen pochopil text, ale na základě svého pochopení se hned dal pokřtít. Konstatoval jsem také včera, že toto vysvětlení se prvně objevilo v časopise Květy v roce 1846 a že odtud ho asi čerpal literární vědec Arne Novák, když odpovídal spisovateli Karlu Čapkovi na jeho otázku po vzniku tohoto úsloví. Čapek se dal přesvědčit, ale před tím ještě spekuloval i o jiných historických Filipech, kteří by s naším úslovím mohli mít něco společného.

"Byl svatý Filippo Benizzi, vynikající kazatel a krom toho rádce Rudolfa Habsburského," psal Čapek, "takže tento panovník měl skutečně Filipa. Dále byl svatý Filippo Neri, zakladatel oratoriánů a rádce papežů i kardinálů; je to jeden z mála svatých, o kterých se dochovalo, že byli veselé a vtipné letory. Není tedy vyloučeno, že člověk mající filipa má právě svatého Filipa Neri." Na tyto Filipy při vysvětlování původu našeho úsloví, nemyslel nikdo, Čapek nakonec také ne.

Michal Novotný

Jiný Čapkův nápad se však objevuje i u dalších autorů. "Ale je možný i jiný výklad," píše spisovatel v roce 1933, " že rčení míti filipa je odvozeno ze slova filipika. Filipiky jsou čtyři útočné řeči Demosthénovy proti Filipovi Makedonskému; říká se tak i čtrnácti polemikám Ciceronovým proti Antoniovi. To už tak bývá, že lidé nadaní filipem mají poměrně čilou hubu a ostrý jazyk; ale naproti tomu lidový filip neznamená nic útočného a veřejně činného; spíš je to taková soukromá čipernost a duchapřítomnost." Dnes se soudí, že slovo filipika, dodnes používané jako pojmenování prudké, bojovné až útočné řeči, eventuálně článku či spisu, je opravdu ze jména Filipika Makedonského, ale s úslovím mít filipa nic společného nemá. Další teorie o vzniku tohoto úsloví si povíme zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.