Filip Závada: Slinivku si udržujte zdravou, lze ji jen těžko "opravit"

11. červen 2013

S primářem Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Ing. Filipem Závadou, Ph.D. jsme mluvili o onemocněních slinivky břišní.

Probírali jsme onemocnění slinivky břišní. A věnovali jsme se možnostem jejich léčby.

Akutní zánět slinivky mívá dramatický průběh

Akutní zánět slinivky břišní je velmi závažný stav. Může skončit smrtí nebo může způsobit dlouhodobé komplikace. Projevy bývají dramatické. Klasickým příznakem je prudká bolest břicha v oblasti nadbřišku šířící se v pásu do boků, nevolnost a zvracení.

U těžších případů vznikne při zánětu slinivky těžký šokový stav. Pacient musí být hospitalizován v nemocnici. Nesmí přijímat potravu ústy, dostává léky proti bolesti a velké množství tekutin do žíly.

V případě těžkého průběhu a vzniku nekróz nastupují chirurgové, kteří provedou operaci slinivky a odstraňují její odumřelé části. Úmrtnost na toto onemocnění je přes všechnu péči velmi vysoká.

Karcinom slinivky břišní /pankreatu/ (pitevní nález)

Chronický zánět způsobuje alkohol

Chronický zánět slinivky je dlouhodobé onemocnění. Nejčastější příčinou vzniku je chronický alkoholismus. Alkohol poškozuje buňky slinivky, ty pomalu odumírají a nahrazuje je vazivo. Některé velmi vzácné formy chronického zánětu slinivky jsou geneticky daným onemocněním.

Pacient nesmí pít alkohol a musí mít kvalitní výživu s určitým omezením tuků. Několikrát denně se podávají v lékové formě uměle připravené trávící pankreatické enzymy. V případě neschopnosti slinivky tvořit inzulin je nutné ho začít pacientovi pravidelně aplikovat stejně jako v případě klasického diabetu.

Rakovina slinivky břišní je zabiják

Karcinom slinivky břišní patří k nejzákeřnějším nemocem. Říká se mu zabiják. Pět let po vyslovení diagnózy přežívá jen jedno procento lidí.

Karcinom slinivky břišní /pankreatu/ - metastáze do jater (pitevní nález)

Jedním z důvodů je i to, že rakovina slinivky bývá v raných stadiích, kdy by jí ještě bylo možné úspěšně léčit, jen stěží rozpoznatelná. Příznaky jako je bolest břicha, nechutenství, průjmy nebo ztráta hmotnosti, většina nemocných přechází. Při jejich zhoršení už je však na léčbu příliš pozdě.

V pokročilých stádiích je léčba nemožná

Léčba spočívá především v operaci, pokud se nádor ještě operovat dá. V pokročilých stádiích to už bývá nemožné. Stejně tak může zlepšit kvalitu života i ozáření nebo chemoterapie.

Pacientům je podávána také tzv. substituční terapie, což je hrazení enzymů a hormonů, které díky poruše funkce slinivky břišní chybějí. Terapie inzulínem závisí na stupni poruchy sacharidové tolerance.

Zdroj informací: Webový portál stefajir.cz

Spustit audio