Film „Olga, můj svět“ je dokumentem o splněném přání. Divákovi nabídne sílu okamžiku i překonání zdánlivých bariér

8. listopad 2020

Olga Sarkoziová je neslyšící i nevidomá mladá žena s kombinací dalších vážných hendikepů. Přesto velmi hezky kreslí a v rámci terapie ráda hraje divadlo. Divadelní spolek Taška Kladno se proto rozhodl splnit Olze její sen – zatančit si na skutečných divadelních prknech a celý projekt zachytit na kameru. Dokumentární film „Olga, můj svět“ dojímá svou hloubkou a právem začíná sklízet první ocenění na filmových festivalech.

Filmový projekt „Olga, můj svět“ získal na 4. ročníku Filmového festivalu neslyšících Deafland v Brně zvláštní cenu poroty. Konkrétně se jedná o ocenění „za odvahu plnit si své sny“. Olga Sarkoziová je totiž neslyšící mladá žena s kombinací dalších vážných hendikepů, včetně toho, že je téměř nevidomá.

Tato klientka Ústavu sociální péče Zahrada v Kladně je přitom umělecky nadaná - velmi hezky kreslí a hraje divadlo v divadelním spolku Taška Kladno, který se mimo jiné zaměřuje na projekty s umělci s mentálním a kombinovaným postižením. Principál spolku, Václav Rudovský, se Olze rozhodl splnit její dávný sen – zatančit si na skutečných divadelních prknech s profesionálními baletními mistry. Projekt finančně podpořili Statutární město Kladno, Středočeský kraj a Nadace ČEZ.

Projekt byl poměrně náročný, ale podařil se díky nadšení přibližně patnáctičlenného týmu. Během dvoudenního natáčení v malebných prostorách a okolí pražského divadla Na prádle tento dech beroucí dokument v režii Martiny Krátké zachytila kamera Edity Kainrathové.

Olga si celý výlet užívala - radost jí udělala i návštěva Prahy a blízkost Vltavy

Finální atmosféru podtrhly i kostýmy Lenky Odvárkové i práce vizážistky Kamily Zurinkové. Hlavní postavou ale byl kromě Olgy i člen baletního souboru ND Marek Svobodník. Aby vše bylo skutečně spontánní a film zachytil i jedinečnost překvapení a síly okamžiku, o skutečném záměru realizace natáčení se dozvěděl až v šatně několik minut před tím, než se s Olgou na prknech jeviště poprvé potkal. Jako profesionální tanečník předvedl i mimořádný cit a Olze pomohl vyladit se na hudbu, kterou sice neslyší, ale zvuky vnímá pomocí vibrací i zvláštním vnitřním vyladěním. Pak už stačilo Olgu vést v ladných pohybech a výsledkem byl strhující zážitek. Oba společně ladně tančili na hudbu a Marek Svobodník s Olgou předvedl i několik náročnějších tanečních figur.

Snahou týmu byl celý projekt před Olgou utajit a zachytit i její obrovské překvapení, když se v divadle na jevišti objevila. Z jejího výrazu je možné vyčíst i obrovskou radost a potěšení z pohybu. Olga se s tanečníkem Markem Svobodníkem předem nemohla na ničem domluvit. Jednoduše spolu bez přípravy začali na hudbu tančit a hudba je spojila natolik, že vše krásně zatančili na první pokus, který zachytila kamera. Principál Václav Rudovský s Olgou Sarkoziovou ve svém souboru pracuje už přibližně osm let a dobře jí zná. A jak sám vzpomíná, „myslel jsem si, že mne natáčení nepřekvapí a nedostane, ale opak byl pravdou“.

Spustit audio