Finále soutěže O vánoční pochoutku roku 2007

3. leden 2007

Na Polabských Vánočních trzích proběhlo v sobotu 22.12.2007 velké finále soutěže O vánoční pochoutku roku 2007. Mimo natáčení pořadu Pochoutky tu proběhla ochutnávka soutěžního pečiva odbornou porotou a vyhlášení vítěze klání o multifunkční troubu. Kdo si odvezl nového pomocníka za 20 tisíc Kč??

Bára Štěpánová, Naďa Konvalinková, Jan Řehounek z lyského výstaviště a Václav Bartoš, zástupce hlavního sponzora, společnosti Karma Český Brod - ochutnávali celkem 20 kusů vánočního pečiva - povinné vanilkové rohlíčky a specialitu. Nejlepší cukroví podle poroty upekla soutěžící číslo 8, Hana Čámská z Občova. Za svou Vánoční pochoutku si odvezla multifunkční troubu Karma Design za 20 tisíc korun, všech deset soutěžících si odvezlo sladkou kuchařku Dezerty a moučníky z nakladatelství Slovart, poukázku na Třeboňského kapra a dárky od Regionu...
Účastníci soutěže s sebou museli přivézt povinný druh vánočního pečiva - vanilkové rohlíčky a jeden druh cukroví, který považují za nejlepší. Zde máte recepty, o letošních Vánocích je můžete vyzkoušet!


Recepty soutěžících O vánoční pochoutku roku 2007:
  1. místo
148 bodů
Hana Čámská, Občov - Vánoční pochoutka roku 2007
Vanilkové rohlíčky
100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g másla, 100 g vepřového sádla, 370 g hladké mouky, 1 vajíčko, 1 lžička prášku do pečiva - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Oříškové rohlíčky s máslovým krémem
250 g bílků (cca ze 6 vajec), 400 g cukru krupice, 250 g mletých vlašských ořechů - směs 20 minut šleháme, potom sáčkem s hladkou trubičkou nastříkáme na pečící papír do tvaru rohlíčků a 7 - 10 minut pečeme v horkovzdušné troubě při 160 - 180 °C, poté plníme krémem: 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový pudink, uvaříme, vychladíme a 2 másla vyšleháme s 2 lžícemi cukru krupice, přidáme zchladlý pudink, vyšleháme do krému, ochutíme buď kakaem nebo rumem dle chuti. Krém nastříkáme na vychladlé rohlíčky, necháme v lednici ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou

2. místo
146 bodů
Vlasta Hladká, Tuchlovice
Vanilkové rohlíčky
300 g hladké mouky, 300 g cukru, 200 g másla, 100 g ořechů, 2 žloutky - vše spojíme dohromady, těsto necháme odležet, poté tvoříme rohlíčky, které po upečení obalujeme ještě horké v moučkovém cukru s vanilkou
Ilšské dortíky
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru, 40 g lískových oříšků nebo mandlí, 140 g másla, citrónová kůra, vanilka, trocha skořice - propracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme tvary, pečeme v mírné troubě. Vychladlé vždy dva spojíme nádivkou - 100 g cukru, 3 žloutky, trochu vanilky - třeme cca 10 min a pak přidáme lžíci rumu, 20 g rybízové marmelády, 100 -150 g strouhaných oříšků. Polijeme čokoládovou polevou a zdobíme oříškem nebo mandlí

3. místo
142 bodů
Martin Horáček, Bílý Kámen
Vanilkové rohlíčky
100 g hladké pšeničné mouky, 50 g prosáté mouky umleté z opražených ovesných vloček, 50 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 110 g másla, 1ks vanilkového cukru, špetka strouhané citronové kůry, zrnko soli - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru

Baltazarovy datle
20 ks datlí, 20 ks mandlí, 40 ks rozinek, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tmavého cukru, na polevu: 50 g čokolády na vaření, 2 lžíce kakaového prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce ztuženého tuku, na zdobení: kakaový prášek a několik mandlí. V troubě dozlatova opražíme spařené oloupané mandle a lehce je poprášíme drceným tmavým cukrem, aby se utvořila karamelová krustička. Spařené rozinky necháme den předem odležet se lžící rumu. Datle naplníme vždy jednou mandlí a dvěma rozinkami. Datle potáhneme čokoládovou polevou a polovinu obalíme v kakaovém prášku. Můžeme zdobit proužky mandliček a aranžovat na větvičku


4. místo
Vladan Adámek, Poděbrady
Vanilkové rohlíčky
70 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 210 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Ořechový medový koláč
420 g hladké mouky, 150 g cukru, 150 g másla, 2 vajíčka, 2 lžíce medu, 1 lžíce sody - těsto zaděláme a rozdělíme na 2 placky, které si rozválíme na plechy. První dáme péct 15 - 20 minut, na druhou placku si připravíme 250 g ořechů, 80 g cukru, 120 g másla, 3 lžíce medu. Vše smícháme a osmažíme dozlatova. Ještě horké položíme na placku a dáme upéct 15 - 20 minut. Krém: 1 1/2 skleničky mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr - vše povaříme jako pudink, dáme vychladnout, přidáme 250 g másla a ušleháme. Nakonec přidáme šťávu z 1/2 citronu. Na první placku namažeme krém z pudinku a navrch položíme placku s ořechy. Necháme uležet v lednici 24 hodin. Nakonec pokapeme rumem

5. místo
Miloslava Fikarová, Nová Telib
Vanilkové rohlíčky
210 g másla, 110 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 280 g hladké mouky - vše spojíme dohromady, těsto necháme odležet, poté tvoříme rohlíčky, které po upečení obalujeme ještě horké v moučkovém cukru s vanilkou
Ořechové košíčky
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 3 žloutky, rum, Ořechová nádivka: 1/4 l mléka, 1/4 kg cukru, 1/4 kg mletých ořechů - mléko s cukrem přivedeme do varu, přidáme ořechy, je-li směs řídká, přidáme strouhané dětské piškoty, trochu citrónové kůry. Do zchladlé směsi přidáme trochu rumu. Košíčky plníme ořechovou směsí sáčkem s trubičkou na zdobení dortu. Potom se namáčí v čokoládové polevě a zdobí se vlašským nebo lískovým ořechem, případně mandlí

6. místo
Anna Ilievová, Praha 9
Vanilkové rohlíčky
250 g hladké mouky, 200 g másla, 120 g moučkového cukru, 110 g mletých ořechů, 1 žloutek, citronová kůra, vanilkový cukr - vypracujeme těsto, necháme do druhého dne odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Letňanské kostky
Těsto - 300 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 lžička kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 7-8 lžic mléka, 1 žloutek - vypracujeme těsto, necháme odpočinout, pak rozdělíme na 2 kusy a vyválíme na nízký plech a upečeme. V plynové troubě na střední teplotu, krém - 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, Svařit jako pudink a než zchladne, občas zamíchat, aby se nevytvořil škraloup, potom přidáme: 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr - cukr s máslem utřeme do hladka, když jsou obě části krému stejné teploty (pokojové), do másla po částech přidáváme pudink, až se pěkně spojí. Balení piškotů (240 g) namáčíme v silné kávě s rumem. Upečenou placku necháme na plechu, natřeme 1/2 krému, na krém položíme namočené piškoty, na ně druhou polovinu krému a na to položíme druhou upečenou placku. Pokryjeme alobalem a zatížíme na 2-3 dny. Navrch polijeme čokoládou, nakrájíme na kostky a dle fantazie dozdobíme

7. místo
Jarmila Nováková, Stará Huť u Příbrami
Vanilkové rohlíčky
280 - 300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 110 g strouhaných vlašských ořechů, 1 vejce, citrónová kůra - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Babiččina kolečka
250 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g strouhaných ořechů, 250 g másla, 1 celé vejce, citronová kůra - těsto zpracujeme, vyválím, vykrájíme 3 - 5 mm silná kolečka, upečeme a po vychladnutí spojíme krémem: 200 g másla, 150 g moučkového cukru. Máslo s cukrem utřeme do pěny. V 1/8 litru mléka rozmícháme 1 vajíčko, 20 g polohrubé mouky, 80 g cukru, vložíme do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Nevaříme! Téměř vychladlou směs po lžících vmícháme do máslového krému, lehce promícháme a nakonec přidáme po lžících silnou studenou černou kávu a rum. Ozdobíme čokoládou a ořechem

8. místo
Marie Vávrová, Břežany
Vanilkové rohlíčky
150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů, 20 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Ořechovo-čokoládová kolečka
240 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 60 g nastrouhaných vlašských ořechů, 160 g másla, 2 lžičky kakaa - těsto vyválíme, vykrájíme kolečka a upečeme, poté přidáme krém - 2 vejce celá, 200 g moučkového cukru - vaříme v páře do zhoustnutí, poté odstavíme a do vychladlé směsi přidáme 200 g másla, ořechy, rum a marmeládu dle vlastního uvážení. Kolečka slepujeme krémem a máčíme do čokoládové polevy. Po zchladnutí lze ještě ozdobit vzory z bílé polevy

9. místo
Irena Zelenková, Rakovník
Vanilkové rohlíčky
150 g hladké mouky, 100 g másla, 20 g moučkového cukru, 50 g nastrouhaných ořechů, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr - vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, vyválíme rohlíčky a pečeme. Poté obalujeme v cukru
Jedličky s dýňovými semínky
150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g mletých nesolených dýňových semínek, 2 lžíce strouhaných mandlí, 1 žloutek, 100 g másla, 3-5 kapek citrónové esence, strouhaná kůra z limetky nebo citrónu, na ozdobu balíček citrónové polevy, zelená potravinářská barva, tmavá čokoládová poleva, cukrářské perličky, bílá čokoládová poleva. Připravíme těsto, 1 hodinu necháme odležet v chladu, vyválíme silnější placku a formičkou ve tvaru stromečku vykrájíme cukroví. Upečeme ve středně teplé troubě. Rozmícháme citrónovou polevu a štětečkem potřeme vychladlé stromečky. Po zaschnutí posypeme lehce nadrobno nasekanými dýňovými semínky, pokapeme bílou nebo čokoládovou polevou a do kapiček zasazujeme cukrářské perličky

10. místo
Bronislav Kuba, Kersko
Vanilkové rohlíčky
280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 70 g lískových oříšků - vše spojíme dohromady, těsto necháme odležet, poté tvoříme rohlíčky, které po upečení obalujeme ještě horké v moučkovém cukru s vanilkou
Mandlové hrudky s ovocem a kokosem
500 g kandovaného a sušeného ovoce podle chuti (meruňky, ananas, borůvky, brusinky, dýně), 500 g sekaných mandlí (mohou být i jiné ořech, popř. směs), 250 g strouhaného kokosu, 250 g moučkového cukru, 60 g hladké mouky, 3 vanilkové cukry, 3 šlehačky - vše, mimo šlehačky, promícháme. Šlehačky uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nalijeme je do předem připravené směsi a důkladně promícháme. Vytváříme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě asi 150 °C
Spustit audio