Flór

9. září 2004

Včera jsem se vyprávěním o tom, jak římská bohyně květů Flóra dala jméno rostlinstvu, dostal do rodiny slov, která pocházejí z latinského flos, tedy květ. Říkal jsem, že pro mnohé určitě překvapivě jazykově souvisejí slova deflorace, tedy zbavení panenství, flór, tedy obliba či móda, fleret, tedy lehká bodná zbraň a floskule, neboli prázdné fráze. A slíbil jsem, že řeknu, jak to všechno souvisí s květy.

Říkat panenství květ či kvetení je možná docela hezké, ale o lyriku tu nejde, je to vlastně věcný popis. S ženami je to přesně jako s rostlinami. Kvetou a mohou vydat plod jedině tehdy, jsou-li oplodněny, což předpokládá defloraci. Fleret dostal své jméno podle toho, že špička této sportovní zbraně bývala chráněna jakýmsi knoflíkem ve tvaru květu a floskule jsou prázdné nebo jak se také říká květnaté fráze, slova, která vlastně nic neznamenají, jen tak jako po způsobu květin zdobí. Když je něco ve flóru je to v oblibě, v módě, my dnes pravíme up to date, staří Římané říkali in flore, tedy v květu. Je však ještě jeden flór, ten, kterými na znamení smutku bývají zahalena celá království, když se drak rozhodne, že krásnou princeznu zítra už opravdu sežere. Tenhle flór s květy nic společného nemá, toto pojmenování velmi jemné, průsvitné zpravidla hedvábné tkaniny k nám přes němčinu a starou holandštinu přišlo z francouzštiny; velours tam vzniklo z pojmenování sametu.

Michal Novotný

Do jazykového příbuzenstva s flórou, fleretem a flórem naopak patří několik zeměpisných pojmenování. Florencii pojmenovali Římané, když ji roku 59 před Kristem dobyli. Celý název zněl Colonia Florentia, kvetoucí osada. Historici však nevědí, zda šlo o skutečné nebo o obrazné květy, tedy o prosperitu. Na Floridě je určitě bohatě kvetoucí vegetace, ale tento americký stát podle květů jméno nedostal. Abych tak řekl "květné" jméno Florida získala díky tomu, že k ní jako první Evropan připlul španělský cestovatel Ponce de Leon roku 1513 právě na Květnou neděli. Také v Praze máme dva místní názvy, které s latinským slovem flos, květ určitě souvisejí. Florenci možná dal jméno už Karel IV., protože právě do těchto míst pozval při zakládání Nového Města Italy z Florencie. Jiný výklad říká, že tu bývaly kvetoucí zahrady. Na Flóře se pak říká podle dnes už nestojící vily, kterou si její majitel pojmenoval po římské bohyně květů.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.