Fotbalisté Baníku zvítězili v Příbrami a poslali Žižkov do druhé ligy

5. květen 2012

Výhra Ostravy v Příbrami 2:1 ve 28. kole fotbalové Gambrinus ligy definitivně poslala do druhé ligy Viktorii Žižkov. O vítězství Baníku rozhodl ve druhé půli Fantiš a posunul tak svůj tým minimálně do neděle ze sestupových příček na úkor pražských Bohemians 1905.

Ostravský Baník začal v boji o záchranu na výbornou. Na stadionu za Litávkou šli hosté zásluhou chorvatského forvarda Kukece do vedení ve 23. minutě po pohledné individuální akci. Tým trenéra Látala se ale nemohl radovat dlouho.

Za sedm minut totiž přichystala Příbram vyrovnávací gól. Hlavičkou se z hranice vápna dokázal prosadit Krejčí. Ostravská zarputilost, tentokrát kombinovaná s přesnou ale hlavně jednoduchou hrou, ovšem slavila úspěch v 50. minutě, kdy příbramský odchovanec ve službách Baníku Antonín Fantiš po centru kapitána Martina Lukeše rozhodl o výhře 2:1.

Ostrava se tak do nedělního pražského derby Bohemians 1905 se Spartou dostala ze sestupových pozic. Poslední tým tabulky Gambrinus ligy Žižkov ztrácí na čtrnácté Slezany devět bodů a kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů už nemůže Baník předstihnout. Viktoria se tak po roce vrací do druhé ligy.

Významně se na výhře v Příbrami podílel nejlepší hostující muž zápasu a ostravský kapitán Martin Lukeš, kterého po utkání zpovídal reportér Michal Jurman…

Šli jste do vedení po krásném gólu, ale poměrně záhy a lacino jste inkasovali. Hlavička Krejčího byla docela čitelná…

Po rohovém kopu jeden z našich hráčů nesplnil svůj úkol a vypustil souboj. Byla to strašná chyba.

Přesto jste do přestávky mohli jít Vaší zásluhou do vedení, ale šanci jste vyřešil zbrkle. Co se přihodilo?

Váhal jsem a čekal, zda gólman vyběhne. On chytře zůstal stát a já nevěděl co se skákajícím míčem. Měli jsme ale šancí víc. Šli jsme sami dvakrát na brankáře, měli jsme rozhodnout dalko dříve.

Mrzet Vás to nemuselo. Byl jste i u rozhodujícího gólu Fantiše. Bylo to nacvičené?

Hlavně jsme si to o poločase ještě upřesnili, aby za obránce nabíhal, že mu to tam pošlu a dá gól. Přesně to tak dopadlo.

Hodně zlé krve způsobila v Příbrami situace z úplného závěru, kdy kvůli ofsajdu nebyla uznána branka Papšyse. Jak jste to viděl vy?

Asi takhle. Už předtím jsem se divil, rozhodčí totiž místo kopu od branky, i když ho pomezní signalizoval, nařídil rohový kop. Z opakovaných záběrů si myslím, že asi ofsajd nebyl, no. Mrzí mě, že taková sporná situace nastala, ale nemělo k ní vůbec dojít.

Výsledek 28. kola fotbalové Gambrinus ligy:

1. FK Příbram - Baník Ostrava 1:2 (1:1)

Branky: 30. Krejčí - 23. Kukec, 50. Fantiš. Rozhodčí: Zelinka - Večeřa, Tacina. ŽK: Kraus, T. Pilík - Kukec, Marek. Diváci: 2867.

Příbram: Hruška - Andrejevič (88. Dušek), Krejčí, Mišůn, Pleško - Mareš (57. Papšys), Kraus (67. Divíšek), T. Pilík, P. Pilík - Šlapák, Krbeček. Trenér: Vavruška
Ostrava: Baránek - Frydrych, Zawada, Vomáčka, Lukeš (83. Adámik) - Vašenda, Fantiš (81. Poliaček), Marek, Kukec (71. Droppa) - Magera, Kraut. Trenér: Látal

autoři: jbk , mij
Spustit audio