FOTO: Na Ledečsku se po renovaci rozjel starý autobus Škoda 706 RTO

22. listopad 2020 06:00

Víte, čemu se přezdívalo vajíčko, okurka, nebo knedlík? Autobusu Škoda 706 RTO. Partě nadšenců se podařilo jeden exemplář proměnit ze šrotu ve výstavní kousek.

Nemá snad jedinou ostrou hranu a řada z nás v něm jezdila do školy, nebo na výlety. Autobusy Škoda 706 RTO, které se vyráběly v letech 1958 až 1972, patří mezi legendy.

Martina Pospíšila z Dolních Kralovic dokonce autobus oslovil natolik, že si ho před rokem a půl pořídil. Ze šrotu ho dokázal se svými kamarády v dílně v Ledči nad Sázavou proměnit doslova ve výstavní kus.

První školní výlet

„Já jsem v první třídě absolvoval první školní výlet a od té doby už jsem měl jen autobusy,“ směje se za volantem sedící Martin Pospíšil.

„Tento autobus je z roku 1961, ještě jeden takový je v Plzni. Těchto autobusů je dochovaných asi 40 kusů, provozuschopných,“ dodává. Původně našli fotku autobusu z roku 1957, byl to prototyp pro strojírenský veletrh v Brně. „Měl tento nátěr a interiér.“

Řízení není snadné

Jak se řídí takový autobus? „Já říkám, že chlap, který má ujetý milion kilometrů s normálním autobusem, s tímhle neujede ani metr.“

Stroj má jiné řízení, jiné brzdy. „Na té renovaci je odpracovaných asi 10 tisíc hodin.“

autoři: Věra Hájková , mik

Související