FOTOGALERIE: Speciální tanky vytáhly z Labe zdemolovanou lávku. V korytě řeky opět mohou plout lodě

7. srpen 2018 08:27

Speciální tanky vytáhly  v úterý z Labe v Nymburce zřícenou konstrukci lávky, kterou firma od pátku demolovala. O den později potápěči zkontrolovali koryto řeky, jestli v Labi nezůstala překážka. Nyní se mohou na vodu znovu vrátit lodě.

Speciální tanky na vytažení spadlé lávky dodali firmě hasiči. Stroje přijely z Přerova, Českých Budějovic a Havlíčkova Brodu a kolem úterní osmé hodiny ráno se daly do práce. K úplnému vytažení konstrukce došlo po deseti hodinách.

"Ve středu bylo zkontrolováno koryto řeky, žádná překážka nebyla nalezena. Demoliční práce na břehu stále probíhají a kompletně by měla být lávka zlikvidována, včetně odvozu suti, 12. srpna," poznamenal mluvčí nymburské radnice Petr Černohous.

Město dalo lávku zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Byla stejné konstrukce jako lávka v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. Při demolici v Nymburce se potvrdilo, že lana lávky byla velice zkorodovaná.

V pátek spadla lávka do Labe asi po hodině demoličních prací. Pracovní stroj s hydraulickými nůžkami stačil přestřihnout zhruba 25 procent lan. Původně se předpokládalo, že jich bude nutné přerušit asi polovinu.

autor: Michal Trnka
Spustit audio