FOTONÁVOD: Roubujeme ze stromu na strom

Jednoduchým a oblíbeným způsobem roubování, pokud je podnož silnější než roub, je roubování za kůru. Jak postupovat? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„V dubnu už proudí kmenem a větvemi ovocných stromů a keřů míza. Podle počasí, v některých letech dříve, jindy později. Ideální pro roubování je podle pranostik doba, kdy kvetou trnky. Bývá to v období určitého ochlazení (tzv. trnkových mrazů), rouby pak mají lepší šanci přirůstat, brát si vodu a živiny z podnože (stromu).

Jak na samotné roubování za kůru? Tady je stručný návod:

Naznačíme si, jak chceme strom seříznout.

Odřežeme větve, asi 20 cm nad místem, kde budeme roubovat.

V den, kdy roubujeme, odřízneme špalík až k místu roubování.

Rouby seřízneme dlouhým šikmým řezem.

Do kůry uděláme svislý řez, odloupneme kůru vpravo i vlevo a do místa zastrčíme roub.

Řez do kůry podnože musí být tak dlouhý, aby řezná rána byla stejně dlouhá jako seříznutí na roubu.

Dáváme jeden roub na přibližně 4 cm obvodu podnože.

Používáme rouby řezané v zimě, uložené ve vlhkém písku. Nebo rouby odebírané ze stromů ve stejné vegetační fázi (přímo v době roubování), popřípadě trochu spící (pravidlo zní: roub ze Šumavy do Prahy ano, ale obráceně ne).

Rouby přetřeme opatrně latexem namíchaným s vodou, v poměru 1:2 (více je vody).

Na narašené rouby natáhneme sáček z mikrotenu a ustřihneme mu rohy. Chrání roub před vysycháním na slunci, zvyšuje vzdušnou vlhkost okolo roubu, aby narašená očka ‚nevypadla‘.

Po vložení všech roubů je ovážeme páskou, řez zamázneme latexem, štěpařským voskem.“

Spustit audio

Související