FOTONÁVOD: Vysazujeme rajčata a papriky do klimatizačních buněk a takzvaně na vodu

12. květen 2023

Okolo „ledových mužů“ se chystáme sázet zeleninu, která nesnáší chlad, natož mrazíky. Řídíme se předpovědí počasí. Jeho nepřízeň můžeme obejít tím, že sázíme do fóliovníku nebo do skleníku. Pokud nemáte ani jedno z toho, můžete vyzkoušet klimatizační buňky, se kterými mám dobrou zkušenost z let minulých, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Jsou to vlastně takové malé fóliovníčky, do kterých vysadím čtyři sazenice rajčat nebo paprik. Když je venku chladno, dá se v nich „přitopit“ pet lahvemi s vařící vodou. Nebo buňku obalit netkanou textilií, jutou, přehodit přes ní deku.

Klimatizační buňka se prakticky ani nemusí otevírat, má vyřešený systém zalévání. A když je suché jaro, vysadíme rajčata a papriky takzvaně na vodu. Pak můžeme buňku jenom větrat, když je teplo, ale několik týdnů ji nemusíme otevírat kvůli zalévání.

Výsadba, které se říká „na vodu“, je jednoduchá. Uděláme jamku, alespoň 1 litr v objemu, a zalijeme ji. Když se voda vsákne, zopakujeme to. A pak ještě jednou. Poté vysadíme sazenici, dosypeme substrát a ještě ji zalijeme. Po zalití substrát neumačkáváme.

Půda okolo sazenice je nasycená vodou do šířky i do hloubky. Nic nebrání kořenění rostliny, nic nebrání tomu, aby si z okolí brala vodu.

Jaký substrát použít pro výsadbu na vodu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související