FOTONÁVOD: Vysazujeme rajčata a papriky do klimatizačních buněk a takzvaně na vodu
Okolo „ledových mužů“ se chystáme sázet zeleninu, která nesnáší chlad, natož mrazíky. Řídíme se předpovědí počasí. Jeho nepřízeň můžeme obejít tím, že sázíme do fóliovníku nebo do skleníku. Pokud nemáte ani jedno z toho, můžete vyzkoušet klimatizační buňky, se kterými mám dobrou zkušenost z let minulých, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Jsou to vlastně takové malé fóliovníčky, do kterých vysadím čtyři sazenice rajčat nebo paprik. Když je venku chladno, dá se v nich „přitopit“ pet lahvemi s vařící vodou. Nebo buňku obalit netkanou textilií, jutou, přehodit přes ní deku.
Klimatizační buňka se prakticky ani nemusí otevírat, má vyřešený systém zalévání. A když je suché jaro, vysadíme rajčata a papriky takzvaně na vodu. Pak můžeme buňku jenom větrat, když je teplo, ale několik týdnů ji nemusíme otevírat kvůli zalévání.
Výsadba, které se říká „na vodu“, je jednoduchá. Uděláme jamku, alespoň 1 litr v objemu, a zalijeme ji. Když se voda vsákne, zopakujeme to. A pak ještě jednou. Poté vysadíme sazenici, dosypeme substrát a ještě ji zalijeme. Po zalití substrát neumačkáváme.
Půda okolo sazenice je nasycená vodou do šířky i do hloubky. Nic nebrání kořenění rostliny, nic nebrání tomu, aby si z okolí brala vodu.
Jaký substrát použít pro výsadbu na vodu? Poslechněte si v reportáži.
Související
-
Zapomenutým semenům tykví a okurek můžeme pomoct k rychlému startu do sezóny
Když začátkem května objevíme někde v šuplíku zapomenutý sáček se semeny tykví nebo okurek, nic moc se neděje, nemáme zmeškáno.
-
Které odrůdy jablek vydrží dlouhé skladování a pořád vypadají a chutnají dobře?
Některé zimní odrůdy jablek svou chuť rozvíjejí až v lednu či únoru a podrží si vysoký standard chuti až do nové sklizně. Zmíní je Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
-
Setí cínií není dobré uspěchat, jsou choulostivé, chlad jim může změnit barvu
Cínie (ostálky) jsou na nízké teploty háklivé. Ven je vysazujeme až tehdy, když se noční teploty trvale pohybují minimálně nad 12°C, ale raději nad 15 °C.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.