František Picek o nových metodách v chirurgii dolních končetin

7. prosinec 2012

S lékařem Ortopedického oddělení Oblastní nemocnice Kladno a vedoucím lékařem pro ortopedii, sportovní traumatologii a podiatrii v pražském ORP Centru MUDr. Františkem Pickem jsme hovořili o nových metodách při operacích různých částí dolních končetin.

Povídali jsme si o tom, s čím mají lidé v oblasti dolních končetin nejčastější potíže. Probírali jsme příčiny těchto problémů. Věnovali jsme se způsobům jejich léčby. Diskutovali jsme o výhodách nových operativních postupů při léčbě problémů dolních končetin.

Častým důvodem problémů s dolními končetinami je i artróza. Jde o bolestivé degenerativní onemocnění kloubů, které vede k postupnému omezení hybnosti v kloubu. Je to stav, kdy rychlost regenerace chrupavky je pomalejší, než rychlost jejího otěru, to vede k poškození chrupavek, ke vzniku nerovností a rozvoji bolesti. Onemocnění má čtyři stádia.

Na dolní končetině je nejčastěji operovanou oblastí oblast kyčelního kloubu, kolene, hlezna, nohy a kořenového kloubu palce nohy.

Řešením jsou mimo jiné artroskopické operace

K moderním metodám patří například artroskopické operace. Umožňují zjištění diagnózy a léčení řady ortopedických onemocnění a úrazů kolenního kloubu. Dále je možné ošetřit veškeré nitrokloubní struktury /vazy, menisky, chrupavky/. Lze ji omezeně použít i na dalších velkých kloubech.

Operace se provádí v celkovém či epidurálním znecitlivění. Z malého řezu se naplní kloub tekutinou a následně zavede miniaturní kamera přes speciální trubičku (trokar). Operační nástroje se postupně zavádí trokary z dalších drobných řezů, užívají se i laserové sondy či rotační hlavy. Obraz kamery sleduje operační tým na velkém monitoru. Možnost velkého přiblížení detailů umožňuje jemnější a přesnější operování než při klasické operaci.

K výhodám této metody patří menší pooperační bolesti, lepší kosmetický efekt a snížení celkové zátěže pro pacienta. Výrazně se také zkracuje doba rekonvalescence a tím i pracovní neschopnosti.

Spustit audio