Františkova cesta v Blahutovicích je inspirovaná písní Františka z Assisi. Láká k procházce i meditaci

20. červenec 2018
Česko – země neznámá

Pěkná procházka, poznání přírody i příležitost k rozjímání a zamyšlení. To vše vás čeká na Františkově cestě, kterou jako jedinou svého druhu u nás najdete v Blahutovicích na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji. Františkova cesta byla v místní části Jeseníka nad Odrou vybudována v roce 2012. Zasloužil se o to místní spolek Bayerův odkaz, který zároveň postupně rekonstruuje zdejší bývalý klášter.

Podobných cest jsou ve světě desítky, u nás prozatím jen tato jediná. Františkova poutní cesta vznikla na motivy Sluneční písně, která pochází ze 13. století. Napsal ji sv. František z Assisi, který svým Chvalozpěvem stvoření vzdává hold Bohu a krásám přírody i ducha.

Tohoto mnicha, mystika a zakladatele žebravého řádu františkánů prohlásil v roce 1979 papež Jan Pavel II. za patrona všech ekologů se slovy: „Mezi svatými a osvícenými muži, kteří měli zvláštní vztah k přírodě, jež je jedinečným darem lidstva, je po právu uváděn sv. František z Assisi. Tento světec měl jedinečný smysl pro všechna díla Boha stvořitele a téměř pod vlivem shůry sepsal svůj nádherný Chvalozpěv stvoření.“

Františkova cesta v Blahutovicích má deset zastavení a každé z nich je věnováno jedné ze slok Sluneční písně. Jednotlivá zastavení jsou označena takto: I – Chvála tvůrce, II – Bratr slunce, III – Bratr měsíc a sestry hvězdy, IV – Bratr vítr, V – Sestra voda, VI – Bratr oheň, VII – Sestra země, VIII – Odpuštění, snášení nemoci a utrpení, IX – Sestra smrt a X – Chvála Boží.

Františkova cesta provede poutníky a výletníky zastavěnou částí obce i hezkou okolní krajinou. Start i cíl celé trasy, která měří necelých pět kilometrů, je ve dvoře bývalého kláštera, nyní Komunitního centra Klášter v Blahutovicích. Na podzim se zde bude konat tradiční pouť, která letos připadne na neděli 7. října 2018.

autor: čan
Spustit audio