Fungování cyklodepa na Florenci hodnotí vedení Prahy jako úspěšné. Přibude proto nové na Andělu

28. duben 2021

Možná i vám v posledních měsících v Praze doručil objednané zboží kurýr na speciálně upraveném kole. Ta vyrážejí z takzvaného cyklodepa na Florenci, které magistrát ve zkušebním provozu před půl rokem spustil. Podle vedení města se tenhle způsob doručování osvědčil.

Magistrát depo spustil v listopadu, od té doby kurýři osmi logistických společností rozvezli více než 30 tisíc zásilek. Doručují je na speciálně upravených kolech, která zvládnou převézt i objemnější zásilky. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) nahrála úspěšnému provozu i doba, kdy si lidé víc objednávají nákupy domů.

Rozvoz na kolech je podle něj v souladu s dlouhodobými plány města. „Zapadá do celkové vize proměny dopravy v rámci historického centra, kdy se snažíme odlehčit od automobilové dopravy,“ vysvětluje náměstek pro dopravu. I přepravní společnosti vnímají jako výhodu, že nemusí v historickém centru hledat místa pro parkování velkých dodávek nebo kličkovat úzkými uličkami.

Nové depo na Andělu

Nové cyklodepo by mělo začít fungovat v červenci nebo srpnu v Praze 5 na Andělu. Působit tam bude většina společností, které využívají stávající cyklodepo, a přibudou i další, na které se při prvním provozu třeba nedostalo. Právě zájem firem byl jeden z hlavních důvodů, proč město cyklodepo spustilo, řekl ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč.

„Rozhodně budeme uvažovat o dalších možných lokalitách v Praze, kde by to bylo možné rozvíjet,“ dodal Boháč. V Praze by tak mohla výhledově vzniknout celá síť takových překladišť, některá by postupně mohly a měly vytvořit i samy firmy.

autoři: Adam Bejšovec , ech
Spustit audio