Funkční obchvat Olbramovic? V červnu 2018, říká ŘSD

13. únor 2015

Obyvatelé Olbramovic na Benešovsku už léta volají po obchvatu. Zahájení jeho výstavby ale blokují majitelé pozemků, kteří je nechtějí za žádnou cenu prodat.

Olbramovice na Benešovsku rozděluje silnice první třídy číslo tři mezi Prahou a Táborem. A rozdělené jsou také názory lidí na plánovaný obchvat. Jedni na něj netrpělivě čekají kvůli bezpečí děti, hluku a častým nehodám. Další ho odmítají a nechtějí prodat pozemky, na kterých by se měl stavět, protože se dopravní zátěž přiblíží k jejich domům a protože měli by přijít o půdu, kde jejich předci hospodařili několik století.

„Obec je silnicí rozdělená, děti přecházejí do školy a školky každý den několikrát, je to velké riziko,“ říká Vladimír Skalák z občanského sdružení Olbramovice. Podle jeho slov projede obcí denně přes 22 tisíc aut. A nehody jsou tu prý prakticky na denním pořádku. „Naposledy nedávno řidič vrazil do autobusové čekárny, a zranil ženu, která tam stála,“ dodal další člen sdružení František Moudrý s tím, že v uvedeném úseku už zemřelo při dopravních nehodách nejméně 30 lidí.

Proč se ale pořád obchvat nestaví? Ředitelství silnic a dálnic totiž už několik let jedná o výkupu pozemků. Teď vlastníkům nabídlo osminásobek odhadní ceny. „Největší vlastník pozemků už podepsal kupní smlouvu. Pokud nedojde k neočekávaným komplikacím, bude tato stavba zahájena zhruba za rok a dokončena nejpozději v červnu 2018. Případné vyvlastňování pozemků je až naprosto poslední krok, ke kterému by Ředitelství silnic a dálnic sahalo,“ potvrzuje mluvčí společnosti Jan Rýdl.

Po této louce povede obchvat Olbramovic

V této době devadesátidenní lhůta, kdy se ještě mohou další vlastníci pozemků rozhodnout, zda prodají nebo ne. Někteří ale mají jasno. Nikdy se dobrovolně své půdy nevzdají. Patří mezi ně Václav Houdek z Městečka - místní části Olbramovic. „Ten obchvat zabrání pohybu z Městečka do Olbramovic – já jako zemědělský podnikatel budu mít obrovské problémy jezdit na svá pole, která budu mít za tím obchvatem,“ vysvětluje svůj postoj.

Obyvatelé Olbramovic, kterým ale silnice vede nyní přímo u domů, si nepřejí nic jiného, než obchvat. Jedním z nich je Miroslav Stihule. „Už jsem ohluchlý z té silnice, když na mne někdo zvoní, tak ho neslyším,“ dodává.

Obchvat má být mezi Městečkem a Olbramovicemi. Obyvatelé Městečka se bojí toho, že budou úplně odříznutí

S obchvatem také souvisí takzvaná zatáčka smrti. Je kousek před obcí a vyhaslo v ní mnoho životů, naposledy před necelým týdnem tam zemřela mladá žena s dítětem. Obchvat je podle mluvčí benešovské policie Evy Stulíkové jediným řešením tohoto problematického místa. „Ideální stav by byl, kdyby došlo k narovnání této dvojité zatáčky, která by poté navázala na obchvat Olbramovic,“ uvedla mluvčí.

autor: haj
Spustit audio