Galantní

2. listopad 2005

Včera jsem začal s procházkou do zákulisí skupiny slov, jejichž základ tvoří výraz gala. Měl jsem ale čas jen na to, abych podle slovníků vysvětlil významy slov galán, galánečka, galantní, galanterie a také slovního spojení hodit se do gala. Přestože výraz galánečka se vyskytuje i v moravských lidových písních, jistě jen málokdo pochybuje, že všechna vzpomenutá slova jsou takzvaná cizí, tedy přejatá.

Naznačuje to už písmeno g, které se v češtině v domácích slovech v psané podobě nevyskytuje. V některých domácích slovech hlásku g vyslovujeme, jako například ve slovech kdo, kdy či kbelík, ale nepíšeme ji. Včera jsem říkal, že slovo gala zní tak nějak přímo francouzsky a z francouzštiny k nám nepochybně všechna ta slova, o nichž už druhý den mluvím, přišla, některá přes němčinu, výraz galanterie však asi přes italštinu. Ve francouzštině to slovo znamenalo dvornost, pak drobné ozdobné dárky a z toho se v italštině vyvinul dnešní význam tohoto slova, ozdobné módní zboží a obchod s ním. Výrazy galán a galánka pak udělaly jakousi objížďku přes španělštinu. Tam ze starofrancouzského galant vzniklo slova galan označující elegantního muže a milovníka. Ano, odborníci umějí jít za předky slov galán, galantní, gala do starofrancouzštiny, zde byla slova gale, potěšení, zábava a galer, bavit se. To je nepochybné. Za poněkud nejisté se už pokládá tvrzení, že do starofrancouzštiny se tahle slova dostala z arabštiny. Arabista Ivan Hrbek původ slova gala a s ním příbuzných v doslovu ke knize Maurové a Evropa vidí v arabském chil´at, označujícím slavností roucho. Z něj prý vzniklo nejen slovo gala, ale také výraz chalát.

Michal Novotný

Zmínil jsem se, že slovo galán označovalo elegantního muže. Galán, elegán. elegán je vlastně pořád oblečený tak trochu do gala. Zítra si povíme, zda také výrazy elegantní a elegán patří do jednoho jazykového příbuzenstva s výrazy galán, galantní, gala a galanterie.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.