GALUSKA

24. listopad 2003

Slovo galuska používáme v několika významech. Prvotní je pojmenování speciální pneumatiky "pro závodní jízdní kola, v níž duše a plášť tvoří celek," jak se píše ve Slovníku spisovného jazyka českého. Motoristé používají slovo galuska také jako hovorové nebo snad přímo slangové pojmenování sjeté automobilové pneumatiky. To proto, že původní galuska, ta cyklistická, je hladká, nemá žádný vzor.

Kdybychom chtěli hledat původ slova galuska tam, kde to obvykle děláme, totiž v etymologických slovnících, neuspějeme. Není uvedeno ani ve Stručném etymologickém slovníku jazyka českého autorů Holuba a Lyera, ani v nedávno vydaném Českém etymologickém slovníku Jiřího Rejzka.

Přesto vám dnes zákulisí slova galuska odhalím. Na čemž jako skoro vždycky nebudu mít skoro žádnou zásluhu. Většinou zde interpretuji poznatky, které jsem si přečetl v knihách, dnes to budou poznatky, které jsem si přečetl v časopise. V druhém letošním čísle odborného časopisu Naše řeč totiž vyšel článek L. Uhlířové zabývající se původem slova galuska a já se pokusím stručně zopakovat závěry, ke kterým odbornice došla.

Všechno se zdá nasvědčovat tomu, že slovo galuska k nám přišlo z francouzštiny a že jde o zkomoleninu francouzského slova gauloise, což znamená galský. Francouzi svou zem někdy poněkud vznešeně nazývají Galie, tedy jménem této části Evropy z doby, kdy tam žil keltský kmen Galů. Je to skoro totéž, jako když my Čechám vznešeně říkáme Bohémie podle keltského kmene Bójů. Gauloise, tedy galské, je název snad nejznámějších, přímo typicky francouzských cigaret a La Gauloise se jmenovaly vůbec první bicykly neboli velocipédy vyrobené v poslední čtvrtině 19. století ve Francii. Galusky se tedy možná jmenují podle prvních francouzských, galských velocipédů. Ale je zde i druhá možnost. Také první pneumatiky, které začali koncem 19. století vyrábět bratří Michelinové, se jmenovaly Le Gaulois, tedy galské. A protože Michelinové měli od roku 1934 zastoupení v Praze, není vyloučeno, že tudy slovo gauloise v počeštěné podobě galuska proniklo do češtiny.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.