Generál Laudon strávil část života v Novém Jičíně a nakonec tam zemřel. Připomíná ho stálá expozice

3. červenec 2021

Nový Jičín v Moravskoslezském kraji má mnoho slavných rodáků. Další známé historické osobnosti ve městě pobývaly a jeden proslulý vojevůdce, který se jmenoval Ernst Gideon von Laudon, tam dokonce i zemřel. Dnes ho návštěvníkům města přibližuje stálá expozice.

Generál Laudon strávil podstatnou část svého života ve službách rakouské císařsko-královské armády, kdy se mimo jiné pro Rakousko-Uhersko snažil znovudobýt Slezsko. To v jednom z historických domů uprostřed Nového Jičína připomíná Expozice Generál Laudon, kterou teď nově obohatila také Knihovna polního maršála Laudona.

Expozice se nachází v jednom ze zrekonstruovaných domů na Masarykově náměstí, kde legendární vojevůdce roku 1790 zemřel. Interaktivní expozice zaujme jak děti, tak dospělé, včetně odborníků na historii. Vytvořena je tak, aby byla plná informací a faktů, ale také her, zábavy a inspirace.

Novojičínská expozice připomíná generálovy osudy i historické období, ve kterém žil. Návštěvníci se jejím prostřednictvím mohou vrátit do druhé poloviny 18. století a sledovat i historii některých tehdejších bitev a válečných tažení. Mnohé si tady mohou i osahat a vyzkoušet. Najdou tam například interaktivní dělo, figurínu generála Laudona v úmrtním pokoji nebo rozměrné diorama bitvy u Domašova s více jak pěti sty cínovými vojáčky.

Knihovna polního maršála Laudona

Nově do expozice přibyla Knihovna polního maršála Laudona. „Jsou v ní knihy vázané v kůži. Máme tu knihy s jeho znakem a dokonce i knihy s jeho podpisem. Z velké části jde o vojenskou literaturu. Jsou tam ale i sbírky map, které byly vytvořeny v době Laudona, a také spousta životopisů dané doby, cestopisů a dějepisných dokumentů,“ popisuje obsah knihovny průvodkyně Návštěvnického centra v Novém Jičíně Hana Rolná. K nejvzácnějším kouskům patří podle jejích slov kniha s vojenskou tematikou z dob sedmileté války.   

Spustit audio