Geniální technická řešení nabízí architektura Schwarzenberské hrobky v Domaníně

2. říjen 2019

Na dohled od Třeboně a rybníka Svět, v rozsáhlém anglickém parku stojí Schwarzenberská hrobka. Impozantní neogotická stavba ve svých útrobách skrývá ostatky šestadvaceti členů známého šlechtického rodu. Po dokončení v roce 1877 ji rovněž vysvětil kardinál Bedřich Schwarzenberg.

Hrobka byla postavena podle vzoru italského Camposanto, Svatého pole, pohřebiště slavných mužů nedaleko Pisy. V případě jižních Čech jde ale vlastně o dvoupodlažní kostelík, který navrhnul významný rakouský architekt své doby Friedrich Schmidt.

Nebyl ovšem dostatečně obeznámen s problematickým podložím, proto musel nakonec projekt podle místních podmínek upravit knížecí stavitel Damasius Deworetzky. A ten na hrobce prokázal své mistrovství. Podlaha krypty v hrobce se totiž nachází asi 1,5 metru pod hladinou rybníka Svět. Přesto je v ní sucho a chladno. Kolem hrobky Deworetzky nechal vybudovat kanál, který je hluboký 2 metry a široký 60 centimetrů. Kanál odvádí spodní vodu do nedalekého Opatovického rybníka, navíc jím neustále proudí vzduch. To má za efekt, že čím je v létě venku vyšší teplota, tím je dole v kryptě větší chlad.

Díky výborně rozvrženým klenbám má celá stavba rovněž skvělou akustiku a tak se v ní přes léto konají časté koncerty vážné hudby. Od ledna do konce listopadu se rovněž po hrobce provádí. K památce se lze dostat pouze pěšky, případně na kole. Auto je možné nechat třeba na placeném parkovišti pod hrází rybníka Svět, odkud to je ke Schwarzenberské hrobce kilometr. Kilometr to je i z neplaceného parkoviště u lázní Ostende.

Detailní informace o otevíracích časech a vstupném najdete na stránkách Národního památkového ústavu.

autor: Filip Černý
Spustit audio