Georg Büchner: Vojcek. Tragický příběh vojáka, který ze žárlivosti zabije svou milou

9. duben 2024

Svou nejslavnější hru psal německý dramatik Georg Büchner v pouhých třiadvaceti letech a předčasná smrt mu nedovolila dílo dokončit. Přesto je Vojcek, živoucí a znepokojivý obraz duše moderního člověka, dodnes považován za jeden u nejsugestivnějších dramatických textů a za přelomové dílo v cestě moderního dramatu, neustále vybízející k interpretaci. Tragický příběh muže v soukolí krutých sociálních vztahů poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Hynek Pekárek
Osoby a obsazení: Vojcek (Martin Finger), Ondřej, Vojckův kamarád (Jaroslav Plesl), Marie (Magdaléna Borová), Markéta, Mariina sousedka (Simona Babčáková), Stařec + Žid (Rudolf Pellar), Vyvolávač (Miloš Vávra), Plukovní tambor (Martin Stránský), Doktor (Ladislav Frej), Hejtman (Václav Vydra), Hospodský (Otmar Brancuzský), německý hlas v úvodu (Tomáš Zielinski) a český hlas v úvodu (Naděžda Hávová)
Překlad: Ludvík Kundera
Hudba: Michal Rataj
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2009

Dramatický fragment Vojcek německého dramatika a básníka Georga Büchnera je v dějinách dramatu přelomovým textem, který předběhl svoji dobu. Přestože vznikl již v roce 1837, plně doceněn byl až v letech po první světové válce.

Předobrazem titulní dramatické postavy byl skutečný Johann Christian Woyzeck (1780–1824), který v roce 1821 spáchal vraždu ze žárlivosti. Büchner se o jeho případu poprvé dozvěděl v odborném lékařském časopisu, který odebíral jeho otec. V časopisu otiskl profesor medicíny Johann Christian August Clarus posudek Vojckovy duševní způsobilosti. 

S obsáhlou expertizou odhalující u obžalovaného příznaky schizofrenie, deprese a depersonalisace vystupoval profesor Clarus při soudním procesu. Ve svém posudku však nakonec došel k závěru, že Woyzeck sice projevuje zřetelné známky „morálního úpadku“, nevykazuje však žádné projevy duševní poruchy. 

Johann Christian Woyzeck byl popraven 27. srpna roku 1824 v Lipsku na náměstí. Veřejnou exekuci sledovalo velké množství lidí, taková poprava se v Lipsku konala poprvé po třiceti letech. Byla to zároveň i poslední veřejná poprava v Lipsku. 

V lecčems záhadný a nedořečený příběh o vojákovi, který ze žárlivosti zabije svou milou, se dočkal mnoha ztvárnění i interpretací. Rozhlasová inscenace režiséra Aleše Vrzáka z roku 2008 získala v následujícím roce hlavní cenu na festivalu Prix Marulič.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související