Goethův naučný lesopark v Chebu nabízí zábavu i poučení. Najdete ho nad vodní přehradou Skalka

4. prosinec 2021

V Chebu na samém západě Čech se nad vodní přehradou Skalka rozprostírá Goethův naučný lesopark. Vznikl v rámci přeshraničního projektu a stejnojmenné stezky Brána do nitra Země. Podle kronik se tu často procházel básník Johann Wolfgang von Goethe, proto nese území jeho jméno. Kromě relaxace a příjemného pobytu v přírodě nabízí mnoho zajímavých informací z oblasti geologie a historie.

„Lesopark doplňuje několik tematických tabulí. Pomyslně začíná mapou, která vám ukáže, kde stojíte a co všechno můžete v rámci projektu a stezky Brána do nitra Země najít,“ říká projektová manažerka z Městského úřadu v Chebu Miroslava Novotná Petříková.

Projektová manažerka Miroslava Novotná Petříková u litofonu

Jedním ze zastavení v lesoparku je například litofon. Jde o zvukovou hru na kameny, kdy je možné si za pomoci kladívka vyzkoušet, jak který kámen při poklepu zní. A je možné prozkoumat i strukturu a podobu jednotlivých kamenů na jejich do hladka vybroušených řezech. „Skupina odborníků vybrala horniny, které do této oblasti patří, aby tu nebyly kameny, které byste v této lokalitě jinak nenašli,“ vysvětluje Miroslava Novotná Petříková.

Cestou lesoparkem narazíte i na dvě vyhlídky. Jedna vznikla přímo na dětském hřišti, které je koncipováno jako bludiště. Druhá se nachází o kousek dál, která byla vytvořena přímo z pohledu na vodní přehradu Skalka.

Goethův naučný lesopark - pohled na přehradu Skalka

Součástí stezky Brána do nitra Země je kromě Goethova naučného lesoparku také historické centrum Chebu, Komorní Hůrka, rezervace Soos u Františkových Lázní a německý Fichtelberg, kde je návštěvnická štola. „Je to velmi zajímavé pro odborníky, například geology, ale i pro rodiny s dětmi. Pomocí naučných tabulí se jim snažíme zpříjemnit běžnou procházku a zároveň jim dát možnost, aby se něco dozvěděli,“ dodává manažerka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.