Gorilí samec Richard a dva lvi v pražské zoo onemocněli covidem-19

25. únor 2021 16:00

Testování zvířat v pražské zoo prováděné z trusu prokázalo, že gorilí samec Richard a dva indičtí lvi Jamvan a Suchi jsou covid pozitivní.

Zprávu o potvrzení nemoci covid-19 u několika zvířat v pražské zoo oznámil její ředitel Miroslav Bobek. Richard i oba lvi trpí podle něj mírnými příznaky: "Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou".

Samec lva indického Jamvan

Ředitel zoo také uvedl, že ve spolupráci s Veterinární správou budou postupně testována i další zvířata a proběhne také sekvenace vzorků, aby se zjistilo, o kterou variantu koronaviru jde.

Covid pozitivní jedinci zůstanou pod dohledem chovatelů a veterinářů a v případě potřeby jim bude poskytována podpůrná léčba. Pracovníci Zoo Praha jsou v kontaktu s odborníky ze zoologických zahrad, které podobnou zkušeností již prošly.

Je téměř jisté, že podobně jako tomu bylo v Bronx Zoo nebo San Diego Zoo, nákaza se na zvířata přes veškerou opatrnost a přijatá opatření přenesla z covid pozitivních chovatelů.

zdroje: Miroslav Bobek , ředitel Zoo Praha
Spustit audio