Granko bylo první české rozpustné kakao, název vznikl z veřejné soutěže

Rodiče nám ho vařili ke snídani nebo ke svačině, sypali jsme si ho na krupicovou kaši. A maminkám se díky němu ulevilo, méně často totiž odstraňovaly připálené mléko z kastrůlků. Instantní nápoj Granko se začal vyrábět v roce 1979 v národním podniku Čokoládovny v závodě Sója Kolín. A populární je dodnes.

Název Granko vzešel z veřejné soutěže, která byla vyhlášena vedením čokoládoven začátkem roku 1978. S nápady se do ní přihlásili lidé z celé republiky, mezi nimi i pár zaměstnanců podniku. Na autory nejtrefnějších názvů čekala odměna. Na první místo čekalo 1500 korun, za druhé 1000 korun a autor třetího nejzajímavějšího názvu pro rozpustné kakao měl dostat pětistovku.

Celkem do soutěže dorazilo 394 návrhů, mezi nimi Kapri, Čokodrink nebo Benko. Po výběru ve dvou kolech byl nakonec zvolen název Granko. Ten do soutěže zaslalo hned sedm soutěžících! Jak to bylo s předáním odměny za první místo? Dostalo sedm autorů po 1 500 korunách československých? Kdepak! Bylo rozhodnuto, že částka za všechny tři pořadí se sečte a každý z výherců dostane jednu sedminu, tedy 428 Kč!

Výklad názvu

Reklama na granko s výčtem ocenění

Vítězný název byl vlastně zkratkou z označení GRANulované KakaO. A z úspěchu se radovali nejen ti, kteří ho vymysleli, ale především celý podnik. Granko mělo velkou reklamní kampaň a brzy díky unikátní chuti a tvaru granulí získalo mnoho obdivovatelů, nejen mezi drobotinou. Sklízelo jednu cenu za druhou. Do konce roku 1980 získalo ocenění Zlatá Salima, Zlatý Merkur, Zlatý pohár Ex Plzeň a cenu v soutěži Obal roku.

Prvním obalem byla plastová dóza s obsahem 400 g, která byla doplněna krabičkou o objemu 250 g. Možná si vzpomenete na fotku blonďaté holčičky, která obal zpočátku zdobila. Byla to čtyřletá dcera zaměstnance závodu Sója Kolín. Děvčátko, nyní už dospělá žena, je s firmou Nestlé dodnes v kontaktu.

Další příchutě

V roce 1981 došlo k rozšíření řady Granko o rychle rozpustný banánový nápoj, který v roce 1985 doplnila varianta jahodová a v roce 1988 broskvová a borůvková. Tyto série byly uvedeny pouze jako limitované. Dnes seženeme i varianty s vápníkem, s větším množstvím kakaa nebo sirup pro ozdobení kaše nebo zmrzlinového poháru. V současnosti je na obalu Granka bílý hrneček s červenými puntíky.

Hrnečky z obalu granka

Od roku 1997 se Granko vyrábí pod značkou Orion, která spadá pod největšího výrobce potravin a nápojů na světě Nestlé. Ačkoliv se Granko produkuje ve specializovaném závodě na rozpustné nápoje v Maďarsku, jde o lokální značku. Prodává se pouze v České a Slovenské republice, kde je už řadu let nejznámějším kakaem.