Grilovací kámen pomůže uříznout kameník, jeho využití je široké

17. srpen 2021

Grilování masa na rozpálených kamenech není žádnou novinkou. Využívalo se už v pravěku a některé kmeny jej využívají dodnes jako hlavní způsob tepelné úpravy. V domácím grilování je úprava jídla na kameni stále populárnější. Vhodný kámen se dá pořídit i v řádu stokorun.

Kromě kamenů, které nabízejí profesionální výrobci, mnohdy i dost drahých, si totiž můžeme grilovací kámen nechat uříznout u většiny kameníků. Stačí k tomu zbytek kvalitní žuly. Výhodou je, že kameník je schopen uříznout kámen přesně podle požadovaných rozměrů a také podle požadované tloušťky kamene.

Ideální tloušťka desky je 5 cm, dají se však použít i slabší 4 nebo 3 cm silné. U nich je výhoda rychlejšího ohřátí kamene, na druhou stranu jsou choulostivější na to, že mohou puknout. To ostatně platí u všech grilovacích kamenů, že při nevhodném zacházení, nebo nerovnoměrném topení mohou prasknout. I proto je lépe grilovací kámen umístit do nějakého rámečku či na vícenásobnou podporu. Když už kámen praskne, uchrání toto opatření alespoň steaky.

Většina kameníků je schopná uříznout kámen na potřebný rozměr

Povrch kamene by měl být leštěný. Ne, že by se na drsném kameni grilovat nedalo, jeho údržba však bude mnohem složitější. Kromě klasického grilovacího nářadí se vyplatí zakoupit ve stavebninách také nerezovou zednickou špachtli. Pomůže jak s obracením masa, tak s následným čištěním kamene.

Grilovací kameny jsou celkem bezúdržbové. Musí však být uskladněny v suchu. Mokrý kámen praskne při grilování téměř jistě a vyschnutí kamene položeného celou zimu venku pod sněhem může trvat i několik měsíců. Stejně není dobrý nápad grilovat na kameni v prudkém dešti nebo krátce poté, co kámen zmoknul.

Využití grilovacích kamenů je široké. Kromě přípravy klasických steaků se na něm dají dělat i burgery a další pokrmy z mletých mas. Umožní dokonce bezproblémové grilování masa a hub či zeleniny a zároveň zapékání masa v sýru a podobně. Navíc grilování na kameni zvládne i méně zkušený kuchař, protože maso se dělá přece jen pomaleji než na klasickém grilu, a je tedy předpoklad, že bude dostatečně propečené.

A recept na závěr? Kameník Jan Malucha je pověstný nejen svými grilovacími kameny, ale také skvělými grilovanými játry. Nakládá je do oleje smíchaného s balkánskou směsí koření čubrica. Játra se nasolí a naloží. Sůl kupodivu většina kuchařů na játra před úpravou nedoporučuje, nicméně zde praxe skutečně mluví pro lehké nasolení. Pak už se jen ogrilují na kameni, cca 5 minut po každé straně a výsledek je vynikající.

Druhý recept je pro ty, kteří si potrpí k masu na nějakou tu přílohu.  Při grilování masa na kameni se uvolní dost šťávy, kterou můžeme využít k přípravě skvělých žampionů na cibuli. Stačí nakrájet na plátky střední cibuli a dva žampiony, a poté co maso pustí šťávu, je nasypat kolem něj a okořenit troškou soli, pepře a drceného kmínu. Pozor nepřehnat! Maso je samo o sobě kořeněné a šťáva tedy sůl i další koření obsahuje také. Postupně se špachtlí směs obrací až je hotová. Podáváme spolu s masem za obdivného pomlaskávání společnosti kolem.

autor: kbz
Spustit audio