GUSEV

29. leden 2004

Už několik dní tu mluvím o slovech, která v médiích slýcháme a čteme v souvislosti se současným zájmem o planetu Mars, o činnost americké sondy Spirit, která úspěšně pracuje na Marsu, v kráteru, který se jmenuje Gusev. Včera jsem slíbil, že o pojmenování Gusev dnes povím víc.

Předně si řekněme, že by se to jméno spíš mělo vyslovovat Gusjev, protože jde o ruské slovo. O ruské příjmení. Pokud někomu z posluchačů příjmení Gusev něco říká, možná si vzpomněli na několik slavných hokejistů toho jména, v českých encyklopediích z komunistických dob ještě figuruje jistý sovětský politik jménem Gusev, kterého v třicátých letech popravil Stalin. Ani o jednoho z těchto Gusevů nejde. Jde o Matveje Matvejeviče Guseva, ruského astronoma, který žil v letech 1826 až 1866. Jak významný to byl astronom, si netroufám říkat, v každém případě, sehnat o něm základní data je nejen v našich encyklopediích, ale třeba i na internetu hodně těžké. V žádné současné české encyklopedii se myslím nevyskytuje, jen ve starém dobrém Ottovi.

Tam a v rusky psaných knihách se dá zjistit, že M.M.Gusev byl jedním ze zakladatelů astrofyziky, že se zabýval zkoumáním slunečních skvrn, původem Měsíce, vlastním pohybem hvězd a že napsal dějiny Vilniuské observatoře, kde většinu svého poměrně krátkého života působil. A do kráteru pojmenovaném jeho jménem počátkem roku 2004 dosedla sonda Spirit, čímž tohoto snad to mohu říct nepříliš významného ruského astronoma aspoň načas proslavila víc, než to udělalo jeho vlastní dílo.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka