Gustav Oplustil říká, že humor je lék, který lidem vnáší do krve optimismus

24. červenec 2019

Bytem Gustava Oplustila prošly celé generace českých herců a komiků. Na každém místě v jeho pracovně jsou vzpomínky na legendární herce, pořady, kamarády a umělce. Gustav bydlí v jednom domě už více než 60 let. Jeho pan domácí mu řekl: „Pokud je to možné, tak se odsud nesmíte odstěhovat, protože do tohoto domu vnášíte jakousi dobrou pohodu.“

V jeho pracovně najdete skříně plné scénářů, audiovizuálních záznamů, písniček, knih i kazet a CD. Je to snad největší soukromý archiv české zábavy u nás. Na zdi tu visí obrazy, grafiky a malby jeho kamarádů. Například Jiří Lír namaloval obraz z doby otevření Všeobecné jubilejní výstavy v roce 1891. Najdeme tu i legendární cenu Týtý za celoživotní přínos televizní zábavě a další ocenění.

Scénáristo, drž se svého okna

Je tu i starý stůl, kde Gustav sedává a pracuje. Je stále u stejného okna, i přestože Gustav změnil byt. Když se musel kvůli vysokému nájmu stěhovat z vedlejšího třípokojového bytu, majitel domu byl tak vstřícný, že mu přesunul příčku mezi byty, aby mohl Gustav sedět u stále stejného okna, jak byl zvyklý. Na stole najdete počítač, tiskárnu i odložený mobilní telefon. To vše ve svém věku, více než 90 let, používá ke své práci. Facebook ale nemá, jak říká: „Ani nevím, kde se to chytá.“

Dodnes lituje, že si nevedl knihu hostů, kteří k němu chodívali na návštěvu. Byli tu všichni od Vlasty Buriana, Jardy Štercla přes Miloše Kopeckého, Ivu Janžurovou až po mladé komiky.

Skříň plná písní

V místnosti stojí rovněž krásná stará skříň, vypadá jako pokladnice nebo orchestrion z televizních Chalupářů. Na jejích dveřích jsou fotografie nejbližších spolupracovníků Gustava Oplustila z doby, kdy se aktivně věnoval zábavě v České televizi. Je tu fotka Jana Wericha, Jiřiny Bohdalové, Ljuby Hermanové, Jiřího Líra a dalších. Ve skříni samotné je pak obrovská kartotéka písniček. Jsou seřazeny abecedně podle názvu skladeb. Ale Gustav se v nich vyzná i tak, vše nosí v hlavě. Má jeden z nejpřehlednějších a nejucelenějších archívů u nás. Často se na něj obrací i autorské organizace, aby potvrdil nebo vyvrátil autorství některých umělců, kteří se k dané skladbě hlásí.

Spustit audio