Hamerská přehrada je i ve 102 letech ve skvělé formě

13. únor 2014
Česko – země neznámá

Hamerská přehrada je nejstarší v celém Pardubickém kraji. Dělníci její stavbu dokončili v roce 1912, tedy před 102 lety. Výlet na Hamerskou přehradu je jako skok proti proudu času. Žádné hory betonu, žádné šedivé krychle. Původní služební domek by klidně mohl stát ve skanzenu na nedalekém Veselém Kopci.

„Naši předci, kteří projektovali a postavili toto vodní dílo, měli v sobě ještě takové to správné cítění. Takže přizpůsobili charakter veškerých staveb tady tomu svéráznému kraji a my se snažíme ten pohled udržet i v nynější době,“ říká hrázný Pavel Janáček.

Po katastrofálních povodních v roce 1880 začaly c. k. úřady uvažovat o stavbě přehrad Hamry, Křižanovice a Seč. Za Rakouska-Uherska vznikla ale jen jedna z nich. Právě ta hamerská. Stavba začala v roce 1907 a vodě musel ustoupit údajně jediný domek – hájovna. Zmizelo ale také čtyřicet chat a chatek. Některé majitelé rozebrali, jiné naložili a přestěhovali o kus dál.

Hlavní úkol už přehrada splnit dokázala. Zkoušku velkou vodou ustála. „Boční přepad je koncipovaný na stoletou vodu. V provozu byl vlastně jenom dvakrát – v roce 1937 a potom v roce 1997, kdy tudy odtékalo zhruba 33 kubíků za vteřinu, to bylo historické maximum. Povodeň tady ale dopadla dobře. Naši předchůdci to spočítali přesně i bez kalkulaček a bez počítačů,“ usmívá se hrázný.

Úpravna vody - Hamry 2

Šedesátihektarovou vodní plochu z velké části kryjí lesy. Právě těmi se hrázný Janáček kdysi procházel. Lesnickou profesi ale vyměnil za vodu. Na Hamrech slouží už více než dvacet let. Na svoji přehradu samozřejmě nedá dopustit: „Je to babička, ale v dobré kondici.“


Zvětšit mapu

autor: kop
Spustit audio