Hana Hrabáková umí životní karamboly proměnit v zábavné historky. Vydává už sedmý díl Povídek ke kávě

30. listopad 2021

Berounská autorka Hana Hrabáková začala psát první příběhy už na gymnáziu. Dlouho ale psala jen do šuplíku a pro přítelkyně. První knížka Povídky ke kávě vyšla v roce 2015. Od té doby každý rok přichází s další knihou. Letos se příznivci humorných textů dočkali již sedmého svazku povídek. Tentokrát nese knížka podtitul „Jak přežít úrazy těla a duše“.

„Paní Hrabáková je svým způsobem jenom spoluautorkou, protože tím druhým podstatným spoluautorem je asi život sám,“ říká s úsměvem nakladatel Kameel Machart. Vzpomínky na malé lidské tragédie a škobrtance hýří humorem, nadsázkou a ironií. Autorku k tvorbě inspiruje dlouholeté soužití s manželem, s tchýní, ale také životní příběhy sousedů, kamarádek i samotných čtenářů. Nikdo z jejího okolí si nemůže být jistý, zda se jeho životní kotrmelce neobjeví v nové knize.

Křest sedmého dílu Povídek ke kávě autorky Hany Hrabákové

Hana Hrabáková prošla několika zaměstnáními. Pracovala jako učitelka v mateřské škole, učila ve Zvláštní a pomocné škole v Králově Dvoře, dále působila jako sociální pracovnice Českého Červeného kříže, kde se podílela na vzniku Azylového domu Berounka. Několik let pracovala jako zástupkyně ředitelky Klubíčka, vedla stacionář pro postižené klienty a pořádala ozdravné zájezdy u moře pro děti z berounské kotliny. Jejím velkým koníčkem je právě psaní.

Ani po sedmém dílu povídkového cyklu se nezdá, že by paní Hrabákové vyschl pramen inspirace. Život totiž přináší stále nové výzvy a také nové náměty na další povídky.

Více si poslechněte v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio