Harmonika, zpěv, svíčky a hrsti rýže. Víc než stovka lidí se sešla u koupaliště, kde utonuly vietnamské děti

5. srpen 2018 17:35

Více než stovka lidí se v neděli odpoledne sešla u jezera Lhota na pietní akci za dva utonulé vietnamské chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže. Kvůli zapáleným svíčkám na shromáždění dohlíželi hasiči.

„Tuto pietu jsme chtěli zároveň věnovat tématu lhostejnosti,“ uvedl jeden z řečníků. Podle něj je důležité lhostejnost ve společnosti překonávat a nemlčet, když se děje bezpráví. „Všichni jsme dnes pozůstalí,“ prohlásil další z účastníků, evangelický teolog Petr Sláma.

Jeden z organizátorů akce svolané přes Facebook Bohdan Bláhovec novinářům řekl, že bylo cílem udělat gesto směrem do společnosti a upozornit na to, kam vede lidská lhostejnost. „Naším záměrem není hledat viníky. Nechceme nikoho pranýřovat,“ zdůraznil.

„Jsme přátelé a členové vitenamské komnunity, a když jsme se dozvěděli, že je tato akce pořádána, tak jsme přišli,“ vysvětlila důvod své přítomnosti jedna z vietnamských žen. „Velmi mě dojalo, že tu akci pořádali Češi,“ dodala.

Okolnosti čtvrtečního utonutí dvou dětí prošetřuje policie. Podle svědků v některých médiích personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Ředitel areálu Robert Nedvěd kritiku odmítá, tvrdí, že zaměstnanci areálu Lhota udělali pro záchranu dětí maximum. Česko-vietnamská společnost žádá vyšetření události.

autor: bej | zdroj: ČTK
Spustit audio