Hasiči a veterináři likvidují téměř tři tisíce kachen ve Vinici kvůli nákaze ptačí chřipkou

25. březen 2021 10:56

Ve Vinici nedaleko Městce Králové na Nymbursku začala ve čtvrtek ráno likvidace chovu asi 2900 kachen zasaženého ptačí chřipkou. Na utrácení zvířat se podílí asi pět desítek lidí, většinou středočeských hasičů.

Kromě asi 40 hasičů se na likvidaci chovu podílí pracovníci krajské veterinární správy a zaměstnanci chovu. Zvířata se nosí do speciálního kontejneru. "Ten kontejner je naplněn plynem, dojde k usmrcení zvířat," řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči ráno začali také s likvidací nakaženého chovu stejné společnosti Perena ve Vápně na Pardubicku, firma zde chová asi 3000 kachen. Na místě je osm jednotek hasičů, střídají se. 

Nákaza ptačí chřipkou H5N8 byla zjištěna v pěti chovech společnosti Perena. Od pondělí do středy muselo 190 profesionálních a dobrovolných hasičů v Dobřenicích, Novém Bydžově - Zábědově a Chudonicích na Královéhradecku utratit asi 50.000 kachen. Vynášeli z hal drůbež kus po kusu a ukládali zvířata do kontejnerů s oxidem uhličitým. Po každém vystřídání museli podstoupit dekontaminaci, stejně tak musela být očištěna i použitá technika, vozidla a kontejnery s utracenou drůbeží. Jednotky také zajišťovaly postupnou dezinfekci všech 18 hal.

zdroj: ČTK
Spustit audio