Hasiči bojují druhý den s požáry v národním parku České Švýcarsko. Hoří nedaleko Pravčické brány a v hřenských soutěskách

25. červenec 2022 15:32

Desítky hasičů bojují druhý den s požáry lesa v národním parku České Švýcarsko. Hoří v soutěskách nad Hřenskem, do kterých se teď nesmí, a také nedaleko Pravčické brány, v Malinovém dole. S hašením pomáhají i vrtulníky.

Před rokem nás spláchla voda, letos je to oheň. My jsme zvyklí. Lidé sem k nám ale stále chtějí, dnes sem ale přístup úplně omezili,“ vysvětluje pan Jiří, který pracuje v jedné z restaurací u vstupu do soutěsek ve Hřensku.

S ohněm bojuje dnes víc než 30 hasičských jednotek, které mají na místě víc než 50 kusů techniky. Jak dlouho bude zásah tady v národním parku trvat, zatím nechtěl Lukáš Marvan z krajského hasičského sboru odhadovat.

Možnou příčinou požáru podle něj mohl být neukázněný turista. „Lidská chyba je pravděpodobná, protože nebyla žádná bouřka, žádné blesky. Jiná možno st prakticky není,“ konstatuje.

Dým z požárů je cítit přímo ve Hřensku – horní část obce je prakticky vylidněná. Lidé by se měli oblasti raději úplně vyhnout.

„Všude je zadýmeno a pohyb v této oblasti, i když je to dál od požářiště, není v tuhle chvíli bezpečný. Apeluji proto na všechny návštěvníky Hřenska, aby si alespoň pro dnešek a zítřek této lokalitě vyhnuli a našli si jiný cíl,“ říká strážce národního parku Miroslav Rybář.

Kvůli zásahu je totiž neprůjezdná cesta z Hřenska na Meznou a uzavřené jsou také soutěsky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související