Hasiči likvidují požár odpadu v Sedlčanech. Hustý dým byl vidět na kilometry daleko

15. prosinec 2019

Deset hasičských jednotek zasahovalo u požáru odparu v areálu Kovošrotu v Sedlčanech. Hustý dým byl podle svědků vidět kilometry daleko.Hasiči na místo povolali i chemickou laboratoř z Kamenice, aby změřila, jestli nedochází k ohrožení obyvatelstva z ovzduší.

Hasiči k požáru vyjížděli v sobotu po třinácté hodině a vyhlásili 2. stupeň požárního poplachu. 

Požár v areálu Kovošrotu Sedlčanech

Hasičům komplikoval hašení hlavně hustý černý dým, takže museli neustále pracovat v dýchací technice. Na obměnu tlakových lahví proto vyjel z příbramské stanice i protiplynový automobil. Protože se areál firmy nachází na okraji Sedlčan, byla k události vyslána také jednotka Chemické laboratoře Kamenice, která prováděla monitoring ovzduší. Chemici proměřovali hlavně oblasti po směru větru, kde pak bylo v několika obcích doporučeno omezit větrání i pohyb venku. Přivoláni byli i technici pohotovostní služby rozvodných závodů, aby vypnuli proud ve vedení vysokého napětí, které se nacházelo v těsné blízkosti požáru.

"Kolem 19. hodiny rozhodl velitel zásahu o redukci sil a ponechal si na místě dvě profesionální a čtyři dobrovolné jednotky," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Příčinou vzniku požáru bylo podle příbramského vyšetřovatele samovznícení elektroodpadu. Škodu vzniklou požárem odhadl po konzultaci se zástupcem firmy na dva miliony korun, hodnoty ve stejné výši se hasičům podařilo uchránit.

Požár v areálu Kovošrotu Sedlčanech
autor: Lenka Pištěková | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio