Hasičské kolo i pojízdná lednička na nanuky – v kolešovické sbírce bicyklů jsou kola s příběhem i kuriozity

19. srpen 2019 08:40

V Kolešovicích na Rakovnicku sídlí klub milovníků historických bicyklů Doba minulá. Jeho předseda má kola nejen v garáži, ale i na půdě. Některé kousky mají najeto i 100 tisíc kilometrů.

„Tohle je bicykl značky Stadion – dělnické kolo z roku 1940. A je to vlastně první kolo, které u nás v klubu bylo. Tím to všechno začalo,“ ukazuje předseda Velociped bicykl klubu Doba minulá Ctirad Mrzena. V současné době mají v klubu asi 80 historických bicyklů. Některá kola ale stále čekají na opravu, takže na výstavy nebo na výjezdy po okolí využívají asi polovinu bicyklů. Ve sbírce nechybí ani dámské kolo značky Stadion. Výplet zadního kola překrývá háčkovaná síťka, která chrání dámské sukně, aby se nepletly do drátů.

Nadšenci z klubu Doba minulá se vydávají na cesty v historických kostýmech. „Jezdí moje paní, jezdí tři děti, jejich partneři a další kamarádi,“ vypočítává účastníky oblíbených cyklovýletů Ctirad Mrzena. Celkem je v klubu asi dvacítka lidí, kteří si potrpí i na dobové kostýmy. „Většinou jsou to věci po rodičích a někdy i po praprarodičích,“ usmívá se Marcela Mrzenová a pochvaluje si kouzlo půdy, kde se vždycky něco zajímavého našlo.

Členové klubu Doba minulá se účastnili i Rakovnického cyklování

Ve sbírce je i žlutobílé kolo s brašnou a nápisem VB. „Kolo veřejné bezpečnosti to je taková recese na retro 1. Máj, který se koná pravidelně v Mutějovicích, proto je tam to VB. Takové kolo nikdy neexistovalo. Ale máme hasičské kolo, ty jsou doložený, že jezdily už v roce 1910,“ vysvětluje Ctirad Mrzena. Ve sbírce je také kolo s pojízdnou chladničkou, které vozilo nanuky a zmrzlinu.

Ctirad Mrzena má ve sbírce i speciální zmrzlinářské kolo

Členové klubu vyjíždějí na setkání historických bicyklů po celé republice. Letos se chystají například na Kolešovické rejdování, které se bude konat druhou říjnovou sobotu.

Spustit audio