Hejtmanka Pecková skončí v čele Mnichovic, její náměstek Kupka zůstane poslancem, starostou i místopředsedou ODS

8. říjen 2020 14:41

Budoucí hejtmanka Středočeského kraje a současná starostka Mnichovic Petra Pecková (STAN) ve vedení města skončí. A jak řeší hromadění funkcí ostatní krajští radní?

Nový náměstek hejtmanky Martin Kupka z ODS je v současnosti poslancem, neuvolněným starostou Líbeznic a místopředsedou strany. Žádný z těchto postů opustit nemíní.  "Já jsem jasně řekl, že kdybych se stal hejtmanem, tak ze sněmovny odejdu. Za daných okolností a s tou konkrétní odpovědností je poslanecký mandát naopak pomocí pro kraj," uvedl Kupka. Na hejtmanství bude fungovat jako neuvolněný náměstek pro silniční infrastrukturu.

Také starosta Dolních Břežan a předseda krajské organizace STAN Věslav Michalik, který bude mít na starosti finance a strategie, se místa v čele obce zcela nevzdá. 

"Vzhledem k tomu, že očekávám výrazně větší objem práce na kraji, tak dám přednost uvolněné funkci na kraji. V Břežanech je to po těch letech, co tady jsem, zkonsolidované, tak si mohu dovolit být neuvolněným starostou," dodal Michalik.

Podobně se nejspíš rozhodne lídr TOP 09 a starosta Roztok u Prahy Jan Jakob, který se má stát radním pro kulturu, památky a cestovní ruch. "Musím to ještě probrat s kolegy, abychom se dohodli, jak to bude nastavené, ale je pravděpodobné, že bych se z uvolněného starosty stal neuvolněným," řekl Jakob.

V nové radě mají být také starostové Úval Petr Borecký, Psár Milan Vácha (oba STAN) a Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Nové vedení kraje bude tvořit STAN, ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj, kteé tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hnutí ANO se současnou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou se přesune do opozice. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio