Hejtmanka Petra Pecková: Do konce března budeme mít ve Středočeském kraji 156 tisíc dávek vakcíny

5. leden 2021

Jak bude probíhat očkování proti koronaviru ve středních Čechách a kolik dávek vakcín dostane kraj do konce března? I na to odpovídala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) v rozhovoru K věci s Tomášem Pancířem.

Hejtmani se dnes seznámili s očkovací strategií, kterou jim představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Hejtmanka Petra Pecková pochválila věcný přístup ministra zdravotnictví: „Pan ministr byl připraven velmi dobře, mluvil jasně, myslím, že i podklady jsou připraveny velmi dobře. Podklady jsme ale neměli k dispozici dopředu, obdrželi jsme je až dnes odpoledne, máme čas do pátku (8. ledna), abychom je opřipomínkovali.“

Z harmonogramu, který připravilo ministerstvo zdravotnictví, také vyplývá, kolik dávek vakcíny by měly jednotlivé kraje dostat do konce března. „Ve Středočeském kraji máme do konce března dostat zhruba 156 tisíc dávek, takže je to zhruba 76 tisíc očkovaných obyvatel do konce března,“ odhaduje středočeská hejtmanka.

Průběh očkování ve Středočeském kraji

„Teď jsme domluveni se dvanácti zdravotnickými zařízeními, kde bude očkování probíhat. Do konce března bude probíhat pouze tam, protože těch dávek je poměrně malé množství. Vypočítali jsme, že každá z těchto nemocnic musí očkovat 150-200 lidí denně, což by měly zvládnout,“ uvedla Petra Pecková v pořadu K věci.

Později se počítá i s velkokapacitními očkovacími centry. „Pak, když dávek bude více, budeme chtít v každém okrese postavit velkokapacitní očkovací místo. Sice to bude v jiných prostorách, než jsou běžné prostory nemocnic, ale určitě bude vždy zřizováno nemocnicí,“ doplnila hejtmanka. Například v Kolíně by mělo být očkovací místo ve školicích prostorách nemocnice, jinde to budou většinou kulturní domy nebo jiná dopravně dobře dostupná místa.

Zatížení středočeských nemocnic

S dalším nárůstem počtu případů onemocnění covid-19 se zvyšuje i zátěž zdravotnických zařízení. „Středočeské nemocnice už jsou na tom opravdu nedobře. Zdravotníci neměli žádné vánoční svátky, nebyli doma se svými rodinami, doslova padali na ústa. Na Silvestra jsem udělala výzvu pro dobrovolníky, protože se potýkáme s velkým nárůstem covid pozitivních pacientů a naopak s úbytkem personálu, který je nemocný,“ popsala Petra Pecková. Dobrovolníci na výpomoc v nemocnicích se mohou hlásit přes formulář na webových stránkách kraje nebo přímo ve zdravotnických zařízeních.

„Zatím není nutné převážet pacienty jinam, ale opět se otevírají další covidová lůžka. V jednu chvíli se už redukovala a v některých nemocnicích se opět dělaly plánované operace – to je teď opět zrušeno,“ podotkla středočeská hejtmanka.

Revize kroků bývalého vedení kraje

V další části rozhovoru K věci se Petra Pecková s Tomášem Pancířem vrátila k některým kontroverzním krokům předchozího vedení kraje. „Je pravda, že některé věci dál prošetřuje policie, v některých věcech probíhají vnitřní šetření. Po uplynutí sta dní od nástupu do funkce, tedy někdy na konci února, bych chtěla některé kauzy zveřejnit. Teď například pracujeme na testu proporcionality, který se týká možnosti zveřejnění platů některých ‚VIP‘ úředníků. Myslím si, že u některých osob budou ty platy zveřejněny a odměny k tomu také,“ přiblížila Petra Pecková.

„Řešíme i další věci, vypověděli jsme nějaké smlouvy, které mi připadaly naprosto nestandardní, například poněkud zvláštní smlouva na poradenství týkající se Evropské unie, zajímalo by mě plnění, které za tím bylo, na tom se teď pracuje. Další smlouvou, u které bych chtěla vidět plnění, je například smlouva na prohlídku některých kanceláří Středočeského kraje a hledání ‚štěnic‘ (odposlouchávacích zařízení) za několik milionů, nevím o tom, že by existovala nějaká zpráva a nějaký výsledek,“ nastínila nová středočeská hejtmanka.

Změny ve vedení krajských organizací

Nové vedení kraje po svém nástupu avizovalo, že nechystá až na výjimky zásadní personální změny. „Je pravda, že byl odvolán šéf Správy a údržby silnic, také odstoupil ředitel Krajského úřadu. Ve výběrovém řízení se teď podařilo obsadit neobsazený post vedoucího tiskového oddělení. Mám velkou radost, jací lidé se přihlásili. Novou vedoucí tiskového oddělení bude dlouholetá mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová. Současně jsme také třeba hledali vedoucí odboru kanceláře hejtmanky, tady bude teď také výběr ukončen,“ prozradila Petra Pecková.

Možné zdražení jízdnéhove veřejné dopravě

Na konci minulého roku v pořadu K věci naznačil krajský radní Věslav Michalik možné zdražování jízdného ve veřejné dopravě. Podle hejtmanky Petry Peckové jsou náklady kraje v této oblasti vysoké a k úpravě cen bude muset dojít: „Víme, že to pravděpodobně budeme chtít udělat, protože veřejná doprava stojí 40 procent celého ročního rozpočtu celého Středočeského kraje. Osm let se jízdné nezdražovalo a inflace mezitím dosáhla 20 procent.“

Spustit audio