Hejtmanka: Záchranářka Brožová je obětí dění v zákulisí, petici na její podporu ráda podepíšu

1. červen 2020 11:33

Záchranářka Veronika Brožová je podle středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) obětí dění v zákulisí. Stává se podle ní součástí zákulisních půtek, uvedla v pondělním prohlášení pro novináře. Pokorná Jermanová ráda podepíše petici Pirátů na podporu Brožové. Hejtmanka uvedla, že není typem člověka, který řeší problémy podáním trestních oznámení. Zastupitel za opoziční ODS Martin Kupka to zpochybnil, podle něj nejde o první případ.

Otištění článku ale podle Jermanové vyvolalo mezi lidmi paniku.

Hejtmanka po svém vystoupení neumožnila novinářům pokládat dotazy. Stále tak není jasné, zda kraj podal trestní oznámení právě na Brožovou, nebo pouze na list Náš region, který zveřejnil otevřený dopis záchranářky adresovaný hejtmance. V něm psala o nedostatku ochranných prostředků u středočeských záchranářů v době koronavirové epidemie. 

O akci hejtmanky diskutují středočeští zastupitelé. Opozici například vadí, že o kroku hejtmanky nevěděli. Podle Martina Kupky z ODS by se na takovou kritiku mělo reagovat jinak. 

Postup kraje kritizovala třeba i koaliční ČSSD, například její středočeský šéf Robin Povšík. Nicméně podle krajského náměstka Miloše Petery z ČSSD reakce hejtmanky koaliční spolupráci neovlivní.

Záchranářka ze Zdib Brožová 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní. Následoval článek vydaný počátkem koronavirové pandemie listem Náš region, který použil její otevřený dopis.

Nařčení ale kraj odmítá. V té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu. Kdyby se set použil při zásahu, měl být okamžitě doplněn na stanovišti z okresního či centrálního skladu.

Spustit audio