Helena Beránková svými knihami pomáhá dětem řešit jejich problémy

23. únor 2021

Spisovatelka Helena Beránková se věnuje psaní pro dětské i dospělé čtenáře a ve spolupráci s městskými úřady je pravidelně zvána k autorskému čtení po celém Středočeském kraji. Výchova synů jí ukázala novou cestu, jak formou motivačních příběhů pomáhat dětem a mládeži s problémy, které na ně klade současná společnost. Inspiraci pro své příběhy čerpá z osobních setkání s dětmi i ze spolupráce s psychologem Tomášem Morávkem.

Helena Beránková měla ráda literaturu už od dětství, ale stát se spisovatelkou nebyly její původní plány. Po prvním mateřství pokračovala ve studiu a zvolila si obor Marketingová komunikace, ve které se věnovala především tématu reklamy zaměřené na děti.Díky studiu si uvědomila, jak jsou děti všudypřítomnou reklamou ovlivňovány a přála se svým synům nabídnout jinou formu příběhů. Příběhy, které je pobaví i poučí.

Příležitost na sebe nenechala dlouho čekat. První příběh vznikl na objednávku pro místní běžecký závod dětí. V příběhu „Se stínem nad hlavou“ se Heleně podařilo propojit pohádku se současným příběhem i s poselstvím, které bylo pro děti poučné. V tomto pojetí přirozeně objevila svůj styl, který jí vyhovuje, a postupně začala připravovat své další knihy - Kouzlení vše nezmění, Ztracený Tom, povídkové almanachy Druhé múzy: Životní jinovatky, Našlápnuto, Anatomie snění.

Audioknihu namluvil Jiří Lábus

Zvláštní místo v její tvorbě pro děti má knížka Kouzelný měsíc, která je určena začínajícím čtenářům, ale i rodičům ke čtení pro děti "na dobrou noc". Kniha zachycuje dobrodružství malého autíčka, jeho kouzelné proměny, ale i touhu být užitečným a vůli překonávat překážky. Díky oblíbenosti námětu byla ve spolupráci s hercem a režisérem Janem Jiráňem natočena i audio kniha, které propůjčil svůj hlas Jiří Lábus a písničkami oživil Ivan Hlas.

Obíbené příběhy a povídky vyšly i jako audioknihy

Autorská čtení ve Středočeském kraji

Ve spolupráci s městskými úřady a knihovnami je pravidelně zvána k autorskému čtení po různých městských částech hl. m. Prahy i po celém Středočeském kraji. Je zároveň jednou z mála autorek, která své knihy čte i dětem v nemocnicích a nezapomíná ani na děti na odděleních dětských psychiatrií.

Během těchto setkání čerpá inspiraci pro své příběhy z osobních rozhovorů s dětmi. S dětmi si kamarádsky povídá a ptá se na vše, co je trápí. Podle paní Heleny mají mnoho problémů, kterým se ale nikdo nechce věnovat. Její příběhy jim proto na hlavní postavě ukazují možnost jejich řešení a vedle zábavy přináší i poučné poselství. Mnoho námětů jí přirozeně přinese i výchova dvou synů, kterým často předčítá své příběhy.

Motivační litaratura

Helena Beránková se rovněž zaměřuje na motivační literaturu pro mládež. Příběhy vydávají formou časopisů městské úřady a jiné instituce, kde řeší problematiku šikany, závislosti na počítačových hrách, poruchy příjmu potravy, a jiná témata, která dospívající mládež trápí.

Své příběhy konzultuje s psychologem, který čtenářům radí, jak nejlépe problematickým situacím čelit. Ze spolupráce s psychologem Mgr. Tomášem Morávkem vznikla i zatím poslední pro dospělé čtenáře - Tajenky pocitů aneb příběhy ze života neurotiků. Kniha obsahuje 6 příběhů, které jsou komentované pohledem psychologa a nabízí pohled na možné příčiny problémů a způsoby, jak s nimi pracovat.

Spustit audio

Související