Helena Třeštíková natočila film o Formanovi. „Jeho příběh je o tom, jak se nedat“

16. květen 2019

Dokument o Miloši Formanovi bude mít světovou premiéru za pár dní na festivalu v Cannes. V čem je Formanova osobnost i dokument o něm unikátní?

„Příběh Miloše Formana je o tom, jak se nedat, jak bojovat s nepříznivými okolnostmi a překonat je. Forman je ikonou mého života. Když jsem v dětství viděla jeho filmy, rozhodla jsem se, že bych chtěla točit taky takové,“ přiznává Helena Třeštíková.

Nechtěl být před kamerou

Logo

„Když jsme s filmem začínali, o projektu věděl, ale necítil se dobře a nechtěl být před kamerou. V průběhu natáčení zemřel.“ Třeštíková ale v pořadu Blízká setkání prozrazuje, že se jí podařilo objevit unikátní záběry.

Unikátní záběry

„Získali jsme záznam z roku 1968, kdy Miloš Forman právě na festivalu v Cannes dává na pláži v plavkách rozhovor, ve kterém reflektuje Pražské jaro. Podařilo se nám najít i archivy z natáčení filmu Hoří, má panenko ve Vrchlabí. Byly to zajímavé objevy.“

Inklinovala k filmu už na škole? Jak dlouho točila Manželské etudy? Bude další série? Podle čeho si vybírá svůj natáčecí tým? Je ráda, že opustila politiku?   

autoři: Šárka Volemanová , eh
Spustit audio

Související