Helenu a Jaroslava Vondruškovi spojuje láska manželská i divadelní

5. květen 2023

Divadelní soubor VOJAN Libice nad Cidlinou byl založen v roce 1969. Jaroslav Vondruška zastává funkci předsedy spolku už přes 50 let. Ovšem velmi rychle mu s organizací začala pomáhat i jeho manželka Helena. Za svou dlouholetou divadelní činnost se manželé Vondruškovi dostali do finální skupiny TOP 3 vyhlášených Cen hejtmanky Středočeského kraje za rok 2022.

Spolek zakládalo 18 členů, dnes jich je 55 a patří mezi ně i nejmladší generace. Má to své důvody. Jaroslav Vondruška totiž po celý život vedl dětský divadelní kroužek a talentované děti pro divadlo dokáže nadchnout už od dětství. Postupně si tak vychovával nové členy divadelního spolku. Díky skvělé přátelské atmosféře v souboru nejen rádi zůstávají, ale přivádí i své kamarády. To je ostatně i ono tajemství, proč Divadelní soubor VOJAN má tolik členů i tak dlouhou historii.

A také publikum, které se na představení sjíždí opravdu z daleka. To, co je láká, je nejen neuvěřitelně radostná energie, která z jeviště během představení na diváky doléhá. Členy souboru totiž divadlo skutečně baví a to je cítit každou vteřinou. Dalším důvodem je i pečlivý výběr dramaturgie. Ten je především v rukách paní Heleny Vondruškové, ale vždy nezapomene dodat, že o finálním výběru vždy rozhoduje režisér, tedy pan Jaroslav Vondruška.

Vondruškovi si vše skvěle rozdělili aneb dělba práce

Práce je kolem organizace i zkoušení hodně. Paní Helena Vondrušková má na starosti nejen předvýběr divadelních her, ale také vstupenky, rezervace i účetnictví. Zkrátka vše kolem, co sice není moc vidět, ale pro chod soubor je nutné.

Pan Vondruška se zaměřuje na režii i výchovu nových členů i zkoušení a scénu. Bez divadla si svůj život vůbec neumí představit. Věnoval se mu totiž už od dětství. Právě na základní škole v divadelním kroužku získával své první zkušenosti s herectvím, a jak rostl, i s režií a scénou. Když za ním kdysi přišli o něco mladší žáci 9. třídy, aby jim pomohl s přípravou divadelní pohádky na rozloučenou se školou, souhlasil. Tehdy ještě netušil, že v roli Popelky potká svou budoucí ženu. Divadlo bylo manželům Vondruškovým osudným.

A jak oslavují každou úspěšnou premiéru?

Samozřejmě v divadelním klubu své zkušebny a scény zároveň, v Kulturním domě Libice nad Cidlinou. Kdysi tu začínali zkoušet v místní hospodě. Dnes mají velký sál i kvalitní zázemí.

Nic ale nebylo zadarmo. A tak si dnes společně užívají každou úspěšnou premiéru i představení. Jak jinak právě ve svém klubu, pod bystou slavného herce Vojana, na jehož počest soubor pojmenovali, i u baru pod fotogalerií historických fotografií prvních představení. A slaví se většinou až do rána, s přáteli, hudbou a především smíchem.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.