Herci Lenka a Martin Velicí si pořád hrají. Poblíž Slaného plánují vybudovat Českosaské Švýcarsko

19. říjen 2021

Martin Veliký a Lenka Veliká milují přírodu a divadlo. Dřív za nimi děti jezdily do pražského Divadla v Dlouhé. Teď pro změnu jezdí herci za dětmi s divadlem LokVar. Jejich parádním kouskem je netradiční pojetí pohádky o Sněhurce.

Loutkové divadlo nezačíná prvním zvoněním, ale už dlouho před tím. Je nutné naložit kulisy do auta, dojet do divadla, vynosit dekorace na jeviště a připravit loutky. Lenka a Martin jsou sehraný tým a práce jim jde rychle od ruky. Se dvěma těžkými kufry zlehka kličkují mezi lavičkami za sokolovnou na pražském Proseku, kde už sedí netrpělivé děti.

Scénu divadla LokVar mají postavenou během půl hodinky. Hrát se bude Sněhurka. Pohodlnou a příjemně vytopenou šatnu pražského Divadla v Dlouhé, která bývala jejich druhým domovem, si teď užívají už jen párkrát do měsíce. Vidět je můžete například v Kabaretu Kainar – Kainar nebo v pohádce O líné babičce.

Lenka a Martin se dali dohromady se svými bývalými spolužáky a hrají v divadle LokVar

Hereckou dvojici osud zavál z Prahy na samotu do lesů poblíž Slaného. Když nedávno zkoušeli novou pohádku, měli to na jeviště kousek. Stačilo vyndat loutky z kufru a mohli se pustit do práce. „Zkouší se krásně, protože se podíváme z okna a vidíme stromy, anebo když je hezky, tak to vytáhneme na terasu,“ pochvaluje si Martin. „Ono to má jednu nevýhodu ten les, a to je, že z toho lesa se nikam nechce,“ doplňuje ho Lenka.

K přírodě mají oba herci blízko už od dětství. Teď se chystají sázet další stromy. „Maťo je z Trenčína a já jsem z Děčína čili z Českosaského Švýcarska, a jak si člověk v sobě nese tu krajinu svého dětství, tak mi tady ta krajina velmi chybí, takže já si tady snažím to Českosaské Švýcarsko vybudovat,“ směje se Lenka. „Spolupracujeme s obcí. Já jsem se stala členem spolku Třebichovice, což je spolek pár nadšenců, kteří sázejí aleje. Letos budeme sázet druhou etapu aleje na Rovinách, která vede z Třebichovic do Libušína.“

Chcete si zasadit v aleji u Třebichovic svůj strom? Martin Veliký vám dá návod, jak na to. Poslechněte si ho v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio