Herci Zuzana Kajnarová a Roman Říčař si plní sny. Místu se stoletou historií vdechli nový život

28. duben 2021

Herecká dvojice před jedenácti lety na Rakovnicku koupila rozpadlé hospodářství. Z ruin společně vybudovali pension Smilovický mlýn a místu se stoletou historií vdechli nový život. Divadla stále nehrají, a tak se Roman Říčař věnuje vylepšování malebného areálu.

„Ve Smilovicích jsem trávil čas už od dětství, protože jsme jezdili hned vedle na chalupu za babičkou a za dědou. Tohle býval kouzelný, rozpadlý mlýn, takže já jsem si tady jako dítě hrál,“ ukazuje Roman Říčař na historické fotografie původního mlýna, ze kterého ale mnoho nezůstalo. Pension proto vznikl na původních hospodářských budovách.

Návštěvníci pensionu se mohou z balkonu kochat nádherným výhledem na rybník s ostrůvkem. „Ten rybník jsme obnovili po 100 letech,“ upozorňuje Roman Říčař na zajímavou historii místa. Rybník zde býval už před 300 lety, potom ale zanikl. Obnovený rybník teď slouží ke koupání i k rybolovu. Hned vedle je dřevěná sauna, takže návštěvníci sauny mohou skočit rovnou do chladné vody.

Ve všech místnostech pensionu nádherně voní dřevo. „Když jsme stavěli rybník, tak jsme káceli prastaré jasany a olše podél potoka. Dřevo jsme odvezli na pilu. V mojí dílně jsme potom vyrobili z toho dřeva, které tady rostlo, postele, skříně, dole v jídelně celou nábytkovou stěnu, saunu jsme obložili olšovým dřevem,“ přibližuje Roman Říčař příběh nábytku, kterým svůj pension vybavili.

Kdo vyrobil červeného raka na fasádě domu? A jak se daří herecké dvojici spojit původní profesi s podnikáním? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.