Herec Marek Němec: Roli doktora v Modrém kódu jsem se učil po nocích v prázdné vaně

19. květen 2021

Marek Němec se stal populárním zejména rolí doktora Davida Hofbauera v seriálu Modrý kód. Televizním divákům se představil také jako reportér Tomáš Winter v seriálech Expozitura a Atentát. Kromě herectví se věnuje i divadelní režii a moderaci. V televizi uvádí rodinný pořad TamTam a moderuje dětský pořad Studio Kamarád.

Díky roli doktora Davida Hofbauera v seriálu Modrý kód se herec Marek Němec stále ještě setkává s tím, že od něho chce někdo ošetřit, například záděru. V takovém případě si dělá legraci, že se specializuje jen na složité zákroky. Na roli v seriálu se připravoval velmi pečlivě, ale později se ukázalo, že formát seriálu neumožňuje, aby všechny nabité zkušenosti předvedl: „Trénoval jsem všechno možné, chodil jsem i na box, protože tento sport k mé roli patřil. Texty jsem se učil doma v prázdné vaně po nocích, abych nebudil vrzajícími parketami manželku a děti.“

„Dnešní seriály jsou hlavně o penězích. My herci se snažíme o to, abychom hráli v seriálech například i pro HBO, ale ne vždy a všem to vyjde. Bereme tedy to, co se nám nabízí. Ale třeba na Modrém kódu se mi líbila spolupráce s Červeným křížem, společně jsme se pokoušeli o osvětu,“ říká herec.

V souvislosti s herectvím zavzpomínal Marek Němec také na dobu svých studií a profesory. Jednou z jeho vyučujících byla Jana Hlaváčová: „Obdivoval jsem na ní, že dokázala zahrát i mužské role a předvádět studentům, jak by to, či ono, měli hrát. Přehrávala nám například Vávru nebo Francka z Maryši. Bylo neuvěřitelné, že dokázala být jako chlap, pevná, dryáčnická, prostě chlapská“.

Talent roku jako režisér

Kromě herectví se Marek Němec věnuje divadelní režii, jako první režíroval představení Terminus v Divadle v Celetné 2013. Ve stejném roce byl nominován na Cenu Alfréda Radoka v kategorii talent roku. V roce 2016 stál za inscenací Bertolta Brechta - Baal ve Švandově divadle. Pro plzeňské Léto pod divadelním nebem režíroval ve vlastní úpravě Tylova Strakonického dudáka pod názvem Švanda dudák. „Jako režisér vyžaduji od určitého momentu, aby byly věci hotové. Umím se při tom rozčílit, ale ne proto, že bych špatně vstal z postele a chtěl se na někom vykřičet,“ přiznává režisér.

Marek Němec je ženatý a má dvě děti, osmiletého Matěje a čtyřletou Rozárku. Matěj je podle něj dost upovídaný, Rozárka je spíše už „malá žena“. „Děti mají nejraději moje pohádkové role. Také je moc těší, když mě mohou doprovázet do Studia Kamarád,“ přibližuje s láskou své děti Marek Němec. A co mají jeho děti ve Studiu Kamarád za odměnu, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio