Historické průčelí kolínské Obchodní akademie zůstalo zachováno i po rekonstrukci

17. leden 2021

Středočeský kraj chtěl při opravě Obchodní akademie v Kolíně zateplit celou budovu polystyrenem. Podle městského architekta i Národního památkového ústavu by se tím ale zničilo historicky cenné průčelí.

Budova Obchodní akademie v Kolíně prošla náročnou rekonstrukcí za 30 milionů korun. V učebnách je vzduchotechnika, která hlídá podíl oxidu uhličitého ve vzduchu. Budova má nová těsnící okna a dostala také vnější zateplení. Původní plán Středočeského kraje počítal i s polystyrenem na čelní stěně domu. Plast by ale podle městského architekta i památkářů zničil jedinečné historické průčelí, proto s touto variantou město nesouhlasilo.

Třípodlažní neorománská budova Obchodní akademie z roku 1861 není kulturní památkou a není ani v památkové zóně Kolína. Majitel objektu, Středočeský kraj, proto při projektování rekonstrukce s památkáři ani nejednal, vysvětluje počátky projektu ředitel školy Dušan Zahrádka. "Úplně původní projekt z roku 2017 počítal se zateplením čelní fasády do Kutnohorské ulicie polystyrenem, " řekl ředitel.

Opravená fasáda Obchodní akademie v Kolíně

Kopie architektonických prvků, jako dělící římsy, rizalit či zubořez ve štítech měly být následně vymodelovány z polyuretanu. Proti tomu se postavilo jak vedení města, tak městský architekt David Mateásko. Podle něj pro kraj nebylo důležité, že by nesprávným zateplením mohla budova ztratit svou architektonickou hodnotu. Musel tedy ve spolupráci s Národním památkovým ústavem najít jiný důvod, proč projekt změnit.

"To co zafungovalo je, že pokud dneska někdo zatepluje budovu do veřejného prostoru, to znamená nad chodník, nebo do náměstí, je nutné si uvědomit, že to zateplení je nad majetek souseda, v tomto případě nad pozemkem města.  Takže se vydává souhlas s prodejem nebo pronájem té části pozemku, která odpovídá šíři toho zateplení, " potvrzuje architekt.

Společnými argumenty nakonec památkáři i město přinutili Kraj změnit původní projekt. Čelní fasádu firma opravila, ale nezateplila. Tím se zachovaly všechny její architektonické prvky. Pouze se vyměnila okna. Polystyrén stavebníci nakonec použili na ostatních stěnách budovy. "My jsme se snažili, aby byla zachována původní podoba té přední fasády, co se týče barvy, okna a tak dále. A já myslím, že se to podařilo," dodává ředitel školy.  

Podle architekta města Kolín Davida Mateáska v současné době trpí neodbornými zásahy, třeba při zateplování, i další budovy z 20. a 19. století, protože ještě nejsou vnímány jako památka.

autor: Josef Podolák
Spustit audio