Historické schody vedoucí na Svatou Horu u Příbrami jsou stále uzavřené

28. duben 2014

Lidé si stále nemohou zkrátit cestu na Svatou Horu u Příbrami po zastřešených historických schodech. Ty jsou zavřené už od loňského září a otázkou zůstává, jestli se propadlinu ve schodech podaří opravit do začátku léta. Stále se totiž nepodařilo vyřešit, kdo propadlinu, která je velká asi 50 krát 50 centimetrů, vlastně zaplatí.

Schody patří církvi a ta se jako majitel schodiště musí domluvit s ministerstvem životního prostředí nebo firmou, která spravuje důlní díla. Sama na opravu tolik peněz nemá.

K dohodě ale zatím nedošlo. Není totiž přesně jasné, kam se ta zhruba půlmetrová část schodiště vlastně propadla. Kdyby se ukázalo, že do takzvaného starého důlního díla, bude dotaci poskytovat ministerstvo.

V případě, že by to ale bylo opuštěné důlní dílo, musela by opravu hradit správní firma. A protože se dílo ještě přesně necharakterizovalo, oprava schodiště stále stojí.

O propadlině už se šíří legendy

Kdy odborníci rozhodnou, se zatím také neví, mohlo by to být v řádu týdnů. Podle hodnostáře Jana Traxlera církev dělá, co může.

„V tuto chvíli máme zpracovanou projektovou dokumentaci a doufáme, že bychom to stihli ještě tuto sezónu, čili do léta,“ říká. O peníze žádá i město Příbram.

Vzhledem k tomu, že Svatá Hora je poutní místo, začaly se o propadlině šířit nejrůznější spekulace. Třeba o tom, jestli se schody náhodou nepropadly do tajemné chodby. Ta prý vedla na Svatou Horu z kostela svatého Jakuba na příbramském náměstí.

Lidé ale přišli i s tím, že v díře by mohl být ukrytý poklad anebo lup švédských vojsk, které během třicetileté války drancovaly české království. Nic z toho se ovšem zatím nepotvrdilo.

Svatohorské schody
autoři: Magdaléna Medková , duch
Spustit audio