Historické sklepení nebo tajemná chodba? Archeologové zkoumají podzemí v Říčanech

29. září 2019

Archeologové našli poblíž zříceniny hradu v Říčanech tajemný podzemní prostor. Jestli je to stará neznámá chodba související s hradem nebo bývalý sklep přilehlého rodinného domu, zatím neví. Místo, které objevili při mapování hradního příkopu, je z velké části zavalené. Jestli jde o chodbu nebo sklep se podle nich ukáže už možná v říjnu letošního roku.

„Už jaké malé dítě jsem věděl, že tady od studny vede chodba až na náměstí,“ říká jeden ze starousedlíků.  Podle jeho slov navíc, když se v těchto místech v šedesátých letech minulého století kopal vodovod, nacházely se tu i kosterní pozůstatky.

„U Kalašů byl sklep, kterej nebyl nijak historicky cennej. Byl klasicky na potraviny. Takový sklep tu měli všichni,“ oponuje další z místních obyvatel.

Současný archeologický výkop je asi 15 metrů dlouhý, 40 centimetrů široký a asi metr hluboký. Podle historika Jana Boukala je prostor snad možné zařadit do období mezi zánikem hradu v pohusitském období a dočasným zánikem Říčan po vypálení Švédy. „Spíš si myslím, že to bude nějaké sklepení o něco mladší než hrad,“ dodává.

Kameny za otvorem na stropě jsou pečlivě vyzděné do klenby, archeologové také laserovým dálkoměrem změřili, že je prostor 3 metry dlouhý, podlaha ale vidět pod nánosem zeminy není.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio