Historickou vodárnu v Srchu prý postavili Pernštejnové. Měla vést vodu až na pardubický zámek

10. září 2018
Česko – země neznámá

V obci jménem Srch na Pardubicku bývala prý počátkem 16. století voda tak lahodná, že ji chtěli pravidelně pít i zástupci rodu Pernštejnů na pardubickém zámku. V obci prý proto postavili podzemní zděnou vodárnu a z ní vycházející dřevěné potrubí, které údajně vedlo až do Pardubic, aby tak vodou zásobovala kašnu na pardubickém náměstí a také jejich sídlo na zámku.

„Vystaveno Vilémem z Pernštejna 1515“ stojí vytesáno nad vchodem do kamenného podzemního sklípku plného čisté vody. Historická cihlová stavba, která je technickou památkou, je vlastně jakousi podzemní zděnou nádrží na pitnou vodu. Je dlouhá asi osm metrů a kromě ní se dochovala i část dřevěného potrubí, kterým dodnes teče voda například do několika domů pod ní.

Tohle potrubí mělo podle legendy vést až do osm kilometrů vzdálených Pardubic a zásobovat samospádem vodou zámek a dnes již neexistující kašnu na pardubickém náměstí. Historici se ale spíše kloní k tomu, že se jedná o legendu. I když byli Pernštejnové skvělí vodohospodáři a vybudovali na Pardubicku významné vodní stavby, vést vodu pod Labem, aby se dostala až k zámku, mohlo být i nad jejich síly. Kromě toho o tom neexistují ani žádné písemné záznamy, účetní zápisy a podobně. A přitom si právě na tohle Pernštejnové opravdu potrpěli.

Vodárně v Srchu se ale i přes všechny pochybnosti dodnes říká Pernštejnská. Ostatně, nikdy se ani neprokázalo, že by ji postavil někdo jiný. Proč by to tedy nemohl být právě Vilém z Pernštejna, jak hlásá nápis? Ono je vlastně všechno kolem vodárny v Srchu tak trochu záhada. Neví se, kdy vznikla, a ani se neví, kdo a kdy vytesal tento nápis do kamene.

Co je ale nejspíš pravda, je to, že voda ze Srchu měla výjimečné účinky. Dokonce se ze vzpomínek pamětníků, které se předávaly z generace na generaci, můžeme dozvědět, že kousek od vodárny stávaly kdysi léčebné vodní lázně. A když byste někdy měli možnost nahlédnout za kované dveře Pernštejnské vodárny v Srchu, ke které vás dovedou směrovky umístěné po celé obci, uvidíte opravdu průzračně čistou vodu. Že by tedy na pověstech bylo něco pravdy?

autor: RUS
Spustit audio